KUCHNIA

Pudding orkiszowo-dyniowy

Dzisiaj kolejny pomysł na jesienny słoik zdrowia! Rano byłem na targu i pomyślałem o czymś wyjątkowym, wręcz wykwintnym i sezonowym. Zakupiłem, więc dynię hokkaido i suszone jabłka. Domowy sok z aronii czekał, już od tygodnia w lodówce. Szybko połączyłem wszystkie smaki i z dodatkiem ugotowanego orkiszu oraz daktyli powstał mój kremowy, rozgrzewający pudding! To kombinacja bardzo ciekawa w smaku o wspaniale nawilżającym działaniu, dodatkowo okraszona rozgrzewającymi przyprawami. Nuta imbiru, rozmarynu oraz gałki muszkatołowej, naprawdę doskonale ożywiła orkiszową kaszę i upieczoną dynię. Dla kremowej konsystencji dodałem nieco mleka owsianego, ale możecie użyć innego roślinnego.

Aroniowy sok jest oczywiście bardzo zdrowy, ale równie cierpki i kwaśny w smaku. Warto go, więc dosłodzić, a najlepiej zmiksować go z dodatkiem wcześniej namoczonych daktyli. W dzisiejszych czasach jeszcze zbyt mało zwracamy uwagę na to, co jemy! Dlatego warto, coraz częściej interesować się tym, co mamy najzdrowszego pod ręką. Aronia, o której chciałbym dziś słów kilka napisać, zasługuje naprawdę na naszą uwagę. Przede wszystkim, warto podkreślić, że Polska jest jej największym producentem! Jednak spożycie wcale nie jest takie szalone, natomiast właściwości są naprawdę konkretne. Aronia uważana jest za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie, wręcz bombę witaminową i eksportowana jest nawet do Azji. Posiada spore ilości witamin C, B1, B2, B6, E, składników mineralnych, antyutleniaczy i mikroelementów. Jest też jedynym tak doskonałym, źródłem witaminy PP. Jej owoce mają także, działanie odżywcze i antytoksyczne. Obecność kwasu chlorogenowego, który spowalnia absorpcję glukozy, sprawia, że aronia polecana jest dla diabetyków. Posiada właściwości zmniejszające stany zapalne, drobnych naczyń krwionośnych. Największą ilość antyoksydantów i rutyny, zawiera świeżo wyciśnięty sok, który powinie być w naszej lodówce zawsze pod ręką!

Dzisiejszy przepis ma w sobie mnóstwo wspaniale ze sobą komponujących się składników, jak wiemy jabłko i aronia to doborowe towarzystwo, natomiast dyni i orkiszu, zresztą klasyki kuchni św. Hildegardy, chyba nie trzeba już przedstawiać. Są one bowiem już łatwo dostępne. Pamiętajcie, że przepis to tylko inspiracja, więc jak najszybciej przygotujcie sobie w ten weekend zdrowy i sycący pudding! Jeżeli nie macie soku z aronii, możecie zakupić dowolne owoce mrożone jak maliny, jeżyny lub porzeczki i przygotować wspaniały owocowy sos, aby skosztować ten efektowny deser.

Przepis na pudding polecam wszystkim, którzy mają łaknienie na słodycze, ale trapią ich uczucie refluksu i zgagi. Osoby z suchą skórą oraz wszyscy, których trapią zaparcia, powinny również, dobrze zapamiętać ten przepis. Warto na koniec dodać, że orkisz oraz dynia hokkaido, są ciepłe termicznie w procesie trawienia i wspaniale wzmacniają śledzionę.

Składniki na ok. 2 porcje:

1 szklanka dyni
1 szklanka ugotowanej kaszy orkiszowej lub jaglanej
1/2 szklanki mleko roślinnego
szczypta gałki muszkatołowej
drobny kawałek świeżego imbiru
1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu świeżego, lub szczypta suszonego
2-3 daktyle do puddingu
1 szklanka soku z aronii
4 daktyle
suszone jabłka (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Daktyle potnij w drobne kawałki, zalej wrzątkiem na ok. 1 minutę. Dodaj do soku aroniowego i zmiksuj.

Dynię pokrój w kostkę i upiecz w temp. 190 stopni przez ok. 15 minut lub ugotuj na parze.

Do naczynia miksera dodaj ugotowany orkisz, upieczoną lub ugotowaną dynie, przyprawy oraz mleko i daktyle. Zmiksuj aż powstanie jednolita masa puddingu. Posmakuj i dopraw według uznania.

Pudding serwuj z suszonymi jabłkami lub posiekanym orzechem włoskim.

Na zdrowie!

O autorze

Marek Zaremba

Dyplomowany dietoterapeuta i specjalista medycyny komórkowej oraz terapeuta I stopnia medycyny św. Hildegardy. Od kilku lat prowadzi warsztaty kulinarne w akademii kulinarnej KULINARE Gotuj Zdrowo oraz praktykę dietoterapii. Kocha gotowanie i wszystko co z nim związane. Pasjonuje się fotografią kulinarną.
Autor książki" Jaglany Detoks" Ponad 336 stron o kaszy jaglanej, zdrowym odżywianiu i tym czego wszyscy jesteśmy spragnieni. Miłości.

Leave a Reply

%d bloggers like this: