KUCHNIA

Amerykański tort cytrynowy

Przepis na ten prosty w wykonaniu, ale bardzo smaczny i efektownie się prezentujący tort, którego nie trzeba kroić na blaty i przekładać kremem, pochodzi z książki Frances Mayes. Świetnie się sprawdza na mniejszych i większych przyjęciach, w naszej rodzinie lubią go zarówno dorośli jak i dzieci.
Kawałek cytrynowego tortu z filiżanką kawy, albo dobrej herbaty, to jak dla mnie idealny duet na podwieczorek zimową porą 🙂

Składniki:

CIASTO
1 szklanka (180 g) masła
2 szklanki cukru
3 jajka
3 szklanki mąki + łyżeczka proszku do pieczenia + 1/4 łyżeczki soli
1 szklanka maślanki
3 łyżki soku z cytryny + starty miąższ

LUKIER
1/4 (45 g) masła
1,5 szklanki cukru pudru
3 łyżki soku cytrynowego
spiralki ze skórki cytrynowej do przybrania

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem. Dodać roztrzepane jajka i lekko wymieszać. Mieszaninę mąki, proszku do pieczenia i soli dodawać do masy na zmianę z maślanką – zacząć i skończyć na mące. Dodać sok i miąższ z cytryny.
Ciasto piec w tortownicy w temperaturze 180oC  przez 50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone.
Gdy wystygnie przygotować lukier, posmarować nim ciasto i przybrać skórką cytrynową.

Foto: tracy benjamin/Flickr/CC BY-NC-ND 2.0

O autorze

Marta Dzbeńska-Karpińska

Marta Dzbeńska-Karpińska

Z wykształcenia politolog i manager, z wyboru fotograf i dziennikarz. Autorka książki i wystawy „Matki: mężne czy szalone?” Współpracuje z miesięcznikiem „Tak rodzinie”. Żona i mama trójki dzieci. Fanka czarno-białej fotografii analogowej. Bardzo lubi ludzi, spacery i muzykę, a niekiedy także gotowanie.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: