KUCHNIA

Barszcz wigilijny

Składniki:
2 l wody
1 kg buraków
1/2 kg włoszczyzny (pietruszka, seler, marchew)
1 cebula
2 jabłka (renety) ze skórką
2 ząbki czosnku
suszone grzyby
2 szt. ziela angielskiego
pieprz ziarnisty
liść laurowy
majeranek
sok z cytryny
sól i cukier do smaku

Wykonanie:
Buraki obrać i pokroić w plastry. Włoszczyznę obrać, pokroić w kawałki. Dodać cebulę przekrojoną na pół, jabłka w całości. Zalać zimną wodą. Dodać grzyby i przyprawy poza cukrem, sokiem z cytryny i majerankiem. Gotować powoli, na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. 20 min przed końcem gotowania doprawić majerankiem. Odcedzić wywar i dodać wedle uznania soli, cukru i soku z cytryny.

Barszcz serwujemy z uszkami lub małymi pierożkami nadzianymi farszem z kapusty kiszonej i grzybów.

O autorze

Marta Dzbeńska-Karpińska

Marta Dzbeńska-Karpińska

Z wykształcenia politolog i manager, z wyboru fotograf i dziennikarz. Autorka książki i wystawy „Matki: mężne czy szalone?” Współpracuje z miesięcznikiem „Tak rodzinie”. Żona i mama trójki dzieci. Fanka czarno-białej fotografii analogowej. Bardzo lubi ludzi, spacery i muzykę, a niekiedy także gotowanie.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: