KUCHNIA

Bezglutenowe ciasta i desery

Boże Narodzenie dokładnie za miesiąc. To niełatwy czas dla osób, które żyją z różnymi nietolerancjami i alergiami pokarmowymi i duże wyzwanie dla mam, które mają dzieci z takimi problemami. Co tu zrobić, żeby nasz alergik, siedząc przy świątecznym stole, mógł się cieszyć jego bogactwem na równi ze zdrowymi członkami rodziny? Pomocą służą różne blogi i poradniki, a w tym roku wypróbowanymi przepisami na bezglutenowe ciasta i desery dzielą się dwie studentki, siostry Kamila i Noemi Górny.

Nietolerancję glutenu stwierdzono u nich w dzieciństwie. Wówczas w sklepach nie było takiego bogactwa zamienników jak dziś i dziewczyny razem ze swoją mamą musiały się nieźle nagimnastykować, żeby opracować przepisy uwzględniające ich ograniczenia żywieniowe. Dzięki temu nabrały w bezglutenowym gotowaniu i pieczeniu bardzo dużej wprawy. Siostry od 2013 roku prowadzą na Facebooku stronę Bezglutenowe Przepisy, a w tym roku prezentują swoją pierwszą książkę.

Książka to o tyle ciekawa i inna od dostępnych na rynku pozycji, bo zawiera przepisy z różnych krajów: Węgier, Włoch, Hiszpanii, USA i Izraela. To owoc zarówno rodzinnych tradycji – mama Kamili i Noemi pochodzi z terenów dawnych Wielkich Węgier, z Zakarpacia – jak i licznych podróży po świecie. Wśród przepisów znajdziemy i ten, przekazywany w rodzinie na węgierskie ptasie mleczko, jak i bardzo popularny na zserbó – przekładane ciasto obowiązkowo goszczące na świątecznym stole u naszych bratanków. Izraelskie nadziewane daktyle i makagigi (dzięki dziewczyny – od czasów dzieciństwa zastanawiałam się co to za tajemniczy przysmak), hiszpański flan i tarta de Santiago, słynne amerykańskie ciastka z kawałkami czekolady, włoskie semifredo i tiramisu to tylko niektóre pozycje spośród 54 przepisów na desery – i tych prostych i szybkich w przygotowaniu i tych bardziej wymagających. Znajdą tu coś dla siebie także osoby z nietolerancją laktozy oraz te na diecie wegańskiej.

Jestem pewna, że przepisy sióstr Górny trafią w tym roku na niejeden świąteczny (bezglutenowy) stół. Smacznego!

Kamila i Noemi Górny, Ciasta i desery. Bezglutenowe podróże, Wydawnictwo AA, Kraków 2020

O autorze

Marta Dzbeńska-Karpińska

Marta Dzbeńska-Karpińska

Z wykształcenia politolog i manager, z wyboru fotograf i dziennikarz. Autorka książki i wystawy „Matki: mężne czy szalone?” Żona i mama trójki dzieci. Fanka czarno-białej fotografii analogowej. Bardzo lubi ludzi, spacery i muzykę, a niekiedy także gotowanie.

Leave a Reply

%d bloggers like this: