KUCHNIA

Bułeczki z makiem

Przy okazji poszukiwań przepisów na różne przetwory, znalazłam przepis na bułeczki z makiem. Wydrukowałam i leżał na kuchennym stole. Nabierał mocy sprawczej 🙂 Aż któregoś dnia wpadł w ręce moich dzieci. Nie było zmiłuj. Bułki musiały się upiec.

 

Najpierw przygotowujemy masę makową.

250g maku (ale może być wiecej, ja zużyłam 400g)

100g miodu

bakalie – rodzynki, morele, daktyle, orzechy włoskie, migdały, etc – na oko 🙂

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

Mak zalać wrzącą wodą i gotować 20 minut. Następnie odsączyć i ostudzić. Potem zmielić dwukrotnie. Ja nie lubię jak lata po zębach, więc mieliłam trzy razy. Dodać posiekane bakalie i ekstrakt waniliowy.

 

BUŁECZKI

20g świeżych drożdży

60g cukru

125g mleka

340g mąki pszennej

3 jajka

60g masła szczypta soli

 

Z letniego mleka, drożdży i 3 łyżek cukru przygotowujemy zaczyn. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na 30 minut.

Potem do drugiej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy pozostały cukier, sól, dwa żółtka, roztopione i ostudzone masło. dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto Kiedy już będzie dobrze wyrobione odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość.

W tym czasie ubijamy pianę z dwóch białek i dodajemy ją do masy makowej.

Ciasto rozwałkowujemy, najlepiej żeby wyglądało jak długi prostokąt. Nakładamy masę makową. Następnie robimy z każdej strony po jednej zakładce – tak żeby bułka miała trzy warstwy ciasta. Kroimy ciasto na pojedyncze bułki i odkładamy na blachę do wyrośnięcia. Następnie smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem. Piec należy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu polać lukrem.

 

SMACZNEGO!

O autorze

Honorata Baran

Honorata Baran

Żona i mama trójki dzieci. W wolnych chwilach scrapuje i szyje. Lubi piec, gorzej z gotowaniem, ale i z tym sobie radzi :) Szczęśliwa. Z założenia :) Ten typ tak ma :)

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: