KUCHNIA

Chleb tostowy

Od dawna nosiłam się z zamiarem upieczenia chleba tostowego. Sklepowego nie kupuję – lista składników budzi mój niepokój – ale dzieciom wciąż tęskniło się za ciepłymi, pachnącymi kromkami. W końcu podjęłam wyzwanie i poszukałam dobrego przepisu. Ten, który znalazłam na stronie Smakowity Chleb okazał się idealny. W bardzo niewielkim zakresie go zmodyfikowałam i za zgodą autorki dzielę się nim z Wami 🙂

Składniki:

600 g mąki pszennej (typ 650) lub jasnej orkiszowej (TBL 70)
350 ml mleka (lub mieszkanki mleka z wodą)
7 g suszonych drożdży instant (lub 15 g świeżych)
50 g zimnego masła
1,5 łyżeczki soli
białko do posmarowania chleba (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy suszone drożdże i sól. Wlewamy letnie mleko wymieszane z wodą i wyrabiamy ciasto mikserem 4 minuty.
    Jeżeli używamy świeżych drożdży trzeba najpierw przygotować zaczyn (połączyć drożdże z ciepłym mlekiem z łyżeczką cukru i łyżką mąki i kiedy urośnie dodać do misy z mieszaniną mąki i soli).
    Do masy dodajemy po kawałeczku zimnego masła i wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty.
  2. Ciasto zostawiamy w misce pod przykryciem na 40 minut.
  3. Po tym czasie ciasto składamy i przekładamy do formy keksówki (12x24cm) wyłożonej pergaminem i posmarowanej masłem. Przykrywamy na 40 minut.
  4. Chleb pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kuchennej kratce.

Do wypieku swojego chleba użyłam świeżych drożdży, a proces wyrabiania ułatwiłam używając Thermomixa. Efekty jak na zdjęciach.

Link do oryginalnego przepisu – TUTAJ.

 

O autorze

Marta Dzbeńska-Karpińska

Marta Dzbeńska-Karpińska

Z wykształcenia politolog i manager, z wyboru fotograf i dziennikarz. Autorka książki i wystawy „Matki: mężne czy szalone?” Żona i mama trójki dzieci. Fanka czarno-białej fotografii analogowej. Bardzo lubi ludzi, spacery i muzykę, a niekiedy także gotowanie.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: