KUCHNIA

Chlebek orzechowy

Dzielę się starym, pochodzącym z kuchni anglosaskiej, przepisem na chlebek orzechowy. Robi się go szybko i łatwo. Może być dobrym sposobem na przemycenie do diety dzieci orzechów, jeśli ich nie lubią. Świetnie nadaje się na pikniki, drugie śniadania do szkoły i pracy oraz podwieczorki. Jest mało słodki. Dobrze smakuje zarówno sam jak i posmarowany masłem. Moje dzieci lubią go jeść z domowymi powidłami.

Składniki (na 1 blaszkę keksówkę o długości 33 cm):

1 jajko
½ szklanki cukru
1 szklanka mleka (może być roślinne)
2 szklanki przesianej mąki
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 -2 szklanki posiekanych orzechów

Wykonanie:

Jajko utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać mleko, wymieszać. Następnie dodać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać orzechy – szklankę lub dwie w zależności od upodobania. Można użyć różnych orzechów – ja upiekłam swój pierwszy chlebek z orzechami włoskimi, ale następnym razem planuję użyć laskowych i myślę, że będzie równie pyszny. Gotową masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i odstawić na 30 minut. Piec przez 45 minut w 175oC. Chlebek jest najlepszy w smaku na drugi dzień po upieczeniu (o ile uda Wam się go tak długo przechować).

Przepis pochodzi z książki Margaret Yardley Potter „Kuchnia prababci”.

Foto: Marta Dzbeńska-Karpińska

O autorze

Marta Dzbeńska-Karpińska

Marta Dzbeńska-Karpińska

Z wykształcenia politolog i manager, z wyboru fotograf i dziennikarz. Autorka książki i wystawy „Matki: mężne czy szalone?” Żona i mama trójki dzieci. Fanka czarno-białej fotografii analogowej. Bardzo lubi ludzi, spacery i muzykę, a niekiedy także gotowanie.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: