KUCHNIA

Ciastka maślane w 30 minut

Tradycyjne ciasteczka maślane, kruche, chrupiące, delikatne, w sam raz do kawy czy herbaty. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania….WSPANIAŁE Pojawiały się często na weekend w moim domu rodzinnym. Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej mamy, nigdy wcześniej nie jadłam tak kruchych, domowych ciastek

Składniki:

250 g masła, w temperaturze pokojowej
250 g mąki
1/2 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
Bardzo gęsty dżem lub powidła (moja mama dodawała powidła z jabłek a ja wybrałam mój ulubiony dżem z czarnej porzeczki)

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj 2 blaszki do pieczenia ciastek wyłożone papierem pergaminowym.
Do miski włóż masło i ubijaj mikserem aż osiągnie kremową konsystencję, około 5-7 minut. Zacznij dodawać cukier puder po łyżce w minutowym odstępie, powinno Ci to zająć około 5 minut. Teraz zacznij dodawać żółtka, jedno po drugim. Po każdym żółtku miksuj krem przez chwilę. Dodaj ekstrakt waniliowy i kontynuuj ubijanie przez kolejne 10 minut (osiągnie prawie biały kolor i będzie bardzo kremowe). Do puszystego kremu dodaj mąkę. Całość mieszaj łyżką lub szpatułką (dodawaj mąkę na 3 razy, po każdym razie mieszaj aż mąka się wchłonie w masło). Włóż ciasto w rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki. Ciasto wychodzi dość gęste i nie jest tak łatwo wyciskać je przez rękaw cukierniczy, ale dasz radę Jeżeli nie masz rękawa cukierniczego możesz formować kulki i spłaszczyć je dłonią. Na środek każdego ciasteczka wyłóż odrobinę gęstego dżemu czy marmolady, ale możesz je zrobić bez. Blaszkę z ciastkami umieść na środkowej półce w piekarniku. Ciasteczka piecz około 12-15 minut (zależy od piekarnika), do ładnego zarumienienia.
Podawaj kompletnie wystudzone.

Smacznego!

Foto: Autorka

O autorze

Barbara Gotsman

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: