KUCHNIA

Ciasto czekoladowe

Dziś proponuję przepis na ciasto czekoladowe, typu brownie – aromatyczne, wilgotne w środku, uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Na jego przygotowanie potrzeba niespełna godziny. Spróbujcie – warto!

Składniki (na formę o wielkości 23 x 23 cm):

100 g gorzkiej czekolady
120 g masła
2 jajka
200 g cukru (max tyle – ciasto jest wtedy b. słodkie)
1 paczka cukru waniliowego
80 g mąki
5 łyżek śmietany (12 lub 18%)
sól

Wykonanie:

  1. Rozpuścić czekoladę z masłem w garnku wstawionym do większego naczynia z gotującą się wodą.
  2. Jajka ubijać z cukrem, aż masa zbieleje, wymieszać z rozpuszczoną czekoladą, cukrem waniliowym i mąką dodawaną po 2 łyżki. Dodać śmietanę i szczyptę soli. Wymieszać.
  3. Wylać masę na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC.

Foto: gorka arcocha/Flickr/CC BY-NC-ND 2.0

O autorze

Marta Dzbeńska-Karpińska

Marta Dzbeńska-Karpińska

Z wykształcenia politolog i manager, z wyboru fotograf i dziennikarz. Autorka książki i wystawy „Matki: mężne czy szalone?” Współpracuje z miesięcznikiem „Tak rodzinie”. Żona i mama trójki dzieci. Fanka czarno-białej fotografii analogowej. Bardzo lubi ludzi, spacery i muzykę, a niekiedy także gotowanie.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: