KUCHNIA

Ciasto dyniowe z polewą czekoladową

Dynię odkryłam kilka lat temu. Od tego czasu jesienią zawsze sporo jej w mojej kuchni. A że uwielbiam słodkie rzeczy, najczęściej używam jej do robienia placków, ciasteczek czy ciast. To ciasto wyjątkowo nam zasmakowało. Jest pulchne i nie za słodkie. Wegańskie, bo dynia ma właściwości ściągające, więc nie trzeba używać jajek. Do tego może być bezglutenowe.

Składniki na formę do pieczenia ok. 22 x 30 cm:

CIASTO

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 ½ –2 szklanki płatków owsianych (można użyć bezglutenowych)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika (albo własny mix takich przypraw, jak cynamon, imbir, gałka muszkatołowa itp.; jeśli chce się mieć ciasto bezglutenowe, uwaga na gotowe przyprawy do piernika, w których jest mąka pszenna)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można użyć bezglutenowego)
  • 2 szklanki purée z dyni (pokrojoną na duże kawałki i oczyszczoną z pestek dynię piec ze skórą w temperaturze 200°C ok. 40 minut, a potem obrać i zmiksować – i purée z dyni gotowe)
  • 3–4 łyżki delikatnego oleju
  • ⅓– ½ szklanki mleka roślinnego
  • 1–3 garście rodzynek (opcjonalnie)

POLEWA

  • 1 mała miękka papaja (jeśli się kupi twardą, trzeba jej pozwolić poleżeć kilka dni w temperaturze pokojowej, wtedy zmięknie)
  • 2–3 czubate łyżki kakao
  1. Wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem rodzynek umieścić w robocie kuchennym i bardzo dokładnie zmiksować. Dodać rodzynki i wymieszać łyżką. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
  2. Papaję obrać i oczyścić z pestek. Pokroić na kawałki i wrzucić do wysokiego naczynia. Dodać kakao i zmiksować. Jeśli polewa będzie za gęsta, dodać trochę wody lub mleka roślinnego. Ale musi być dość gęsta, bo tylko trochę stężeje, nie tak jak „normalne” polewy czekoladowe.
  3. Kiedy ciasto wystygnie, posmarować je polewą.

Jeśli nie ma się papai, można zrobić inną polewę czekoladową. Taka z papai ma po prostu sporo wartości odżywczych.

Ewentualny nadmiar purée z dyni można wykorzystać do zupy kremu z dyni, placków albo ciasteczek dyniowych. A nadmiar polewy (jeśli jest wystarczająco gęsta) – do smarowania kanapek.

SMACZNEGO!

Foto: Autorka

O autorze

Magdalena Cicha-Kłak

Magdalena Cicha-Kłak

Z wykształcenia – polonistka, z zawodu – redaktor wydawniczy, z konieczności – znawca amator zdrowej kuchni (od 20 lat choruje na stwardnienie rozsiane, które obecnie leczy głównie dietą). Przez krótki czas studiowała także teologię. Odbyła formację ignacjańską (ćwiczenia duchowne św. Ignacego) i na co dzień stara się żyć tą duchowością. Pasjonatka książek, haftu krzyżykowego i dobrego jedzenia. Żona i mama.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: