KUCHNIA

Ciasto na pierogi

Poszukiwania ciasta idealnego trwały kilka lat 🙂 za każdym razem było smacznie, ale… czegoś mi brakowało. I w końcu udało mi się odkryć recepturę idealną! Bazą była strona aniagotuje.pl, ale dokonałam zmian – uważam, że nie ma dobrego ciasta na pierogi, jeśli się go nie zaparzy (ale to oczywiście moje zdanie 🙂 ).

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 250ml wrzątku
  • małe jajko
  • 2 żółtka
  • 50g roztopionego masła
  • szczypta soli

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy sól. Dodajemy jajko oraz żółtka i mieszamy ręką tylko do momentu żeby jajka skleiły się troszkę z mąką. Następnie dolewany roztopione masło i też mieszamy dosłownie chwilkę. Powoli dolewamy do ciasta wrzątek. Zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i miękkie. Tak przygotowane ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Dzięki temu ciasto przy wałkowaniu nie będzie się kurczyć.

Ciasto odrywamy po kawałku, zostawawiając resztę w folii. Wałkujemy bardzo cienko, oczywiście podsypując mąką.

W kwestii farszu – czekamy na Wasze propozycje 🙂

O autorze

Honorata Baran

Honorata Baran

Żona i mama trójki dzieci. Po nocach z pasją szyje i scrapuje oraz robi różne rzeczy, które pozwalają jej oderwać się od codzienności. Nie cierpi gotować, ale musi, żeby rodzina z głodu nie umarła.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: