KUCHNIA

Czas na pierniczki

Wraz z rozpoczynającym się Adwentem, zaczęło się przygotowanie do
Świąt Bożego Narodzenia w naszym domu. Codziennie chodzimy na Roraty.
Tradycją stało się już u nas wspólne pieczenie pierniczków, a
potem lukrowanie ich według własnego pomysłu.
Podam przepis na bardzo proste i smaczne pierniczki.

Pierniczki miodowe:
składniki na 50-60 sztuk

75 g masła
250 g miodu
125 g cukru
1 opakowanie przyprawy do pierników
500 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko

Przygotowanie:
W rondlu stopić mało, cukier i miód. Wystudzoną masę miodową wlać
do miski. Mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawę do pierników
wraz z jajkiem dodać do masy.
Zagnieść ciasto. Pozostawić pod przykryciem na 1-2 godziny, żeby
leżakowało. Rozwałkować na grubość 0,5 cm. Z ciasta wycinać
pierniczki. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut. Wystudzić
i lukrować.

Zapakować w folię i rozdawać jako słodkie prezenty.

Smacznego!

Foto autorki.

O autorze

Joanna Jakubowska

Joanna Jakubowska

Z wykształcenia dziennikarz, z miłości żona i mama piątki dzieci: Karol — 10 lat, Mikołaj — prawie 8; Dominik 6, Klara 4,5; Kornelia 2 lata.
Zajmuję się domem i dziećmi — wychowuję je razem z mężem Bronisławem. Lubię czytać książki, fotografować. Od niedawna odkryłam uroki ogrodu — sadzę i sieję kwiaty, aby wokół było kolorowo.

Prowadzę blog:
http://podrodzinnymdachem.blogspot.com

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: