Składniki na ciasto:
540 g mąki pszennej
80 g drobnego cukru do wypieków
3/4 łyżeczki soli
10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
75 g masła, roztopionego
250 ml mleka
2 duże jajka
Składniki na nadzienie czekoladowe:
80 g masła
80 g miałkiego brązowego cukru
2 łyżeczki kakao
80 g czekolady (np. deserowej lub mlecznej i gorzkiej pół na pół, w zależności od gustu)
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Jeśli używamy świeżych – najpierw zrobić zaczyn. Dodać resztę składników, wymieszać. Pod koniec dodać roztopione masło. Ciasto należy wyrabiać długo, aby było miękkie i elastyczne. łożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce. Miskę należy przykryć ściereczką. Ciasto musi podwoić objętość.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm. Używamy odrobinę mąki do posypania stolnicy i wałka, żeby ciasto się nie przykleiło.
Przygotowany prostokąt smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, kakao oraz startą czekoladą. Zwijamy ciasto w roladę. Następnie kroimy ostrym nożem na kawałki szerokości około 3cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika(180 stopni) i pieczemy 20 minut. Bułeczki można polukrować. Jednak nie polecam, i bez tego są słodkie 🙂
Oryginalny przepis ze strony mojewypieki.com
Leave a Reply