KUCHNIA

Domowa wegeta

Każda gospodyni może i powinna sama zrobić domową wegetę. Z poniższych proporcji uzyskałam 500g mieszanki.

  • 1,5 kilograma marchwi
  • 300g pietruszki
  • 400g selera
  • 1 spory por (jasna część)
  • 2 ostre papryczki
  • spory pęczek świeżego lubczyku (może być torebka suszonego)
  • spory pęczek natki pietruszki
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  • 3-4 łyżeczki kurkumy
Warzywa korzeniowe umyj, obierz i potnij na drobne paseczki – ja używam do tego skrobaczki do warzyw. Ja wszystkie warzywa zmieliłam w maszynce elektrycznej.
Pora rozetnij wzdłuż, umyj i potnij wzdłuż na cienkie paski. Natkę i lubczyk umyj, osusz i oderwij listki z łodyg.
Świeże zioła i warzywa susz na suszarce do warzyw w temperaturze 70°C, aż staną się zupełnie suche i sztywne ( mnie trwało to ok 8 godzin). Można też suszyć w piekarniku, w temperaturze 70 stopni. Suszyłam dwa dni.
Przełóż je do malaksera lub blendera razem z przyprawami zielem angielskim, pieprzem i solą morską.
Zmiksuj całość dokładnie, ale tak, by nie powstał pył, a raczej drobniutko posiekane warzywa.
Dodaj kurkumę, wymieszaj i przełóż do pięknego szklanego słoja.
Pięknie pachnie, zupa smakuje wyśmienicie, bez polepszaczy i konserwantów. Koszt – warzywa plus zużyty gaz przy suszeniu.
Polecam!

O autorze

Joanna Jakubowska

Joanna Jakubowska

Z wykształcenia dziennikarz, z miłości żona i mama piątki dzieci: Karol — 10 lat, Mikołaj — prawie 8; Dominik 6, Klara 4,5; Kornelia 2 lata.
Zajmuję się domem i dziećmi — wychowuję je razem z mężem Bronisławem. Lubię czytać książki, fotografować. Od niedawna odkryłam uroki ogrodu — sadzę i sieję kwiaty, aby wokół było kolorowo.

Prowadzę blog:
http://podrodzinnymdachem.blogspot.com

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: