KUCHNIA

Faworki – chrusty

Domowy, sprawdzony przepis. Faworki w kilkanaście minut… To smakowity przysmak, który wszyscy lubią. Posypane cukrem pudrem smakują wybornie. Zapewniam, że z tego przepisu będą pyszne, chrupiące, lekkie. Smaży się je zwykle w okresie karnawału i na tłusty czwartek .

Składniki:
240 g mąki
1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
4 żółtka
4 łyżki kwaśnej śmietany 14%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki rumu (lub spirytusu czy wódki)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Dodatkowo:
2 litry oleju lub 1 kg smalcu do smażenia
cukier puder do posypania
cukier waniliowy

Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodajemy żółtka, masło, rum (lub spirytus) i śmietanę. Zagniatamy na jednolitą masę.
Dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez około 2 godziny.
Ciasto rozwałkowujemy porcjami, cieniutko na nieduży placek, na blacie posypanym lekko mąką (jak najmniejszą ilością – zwłaszcza gdy ciasto mocno się lepi, podsypujemy mąką). Druga część ciasta oczekująca na rozwałkowanie powinna być wciąż przykryta folią spożywczą, żeby nie obsychała.
Nożem wycinamy paski o długości ok. 12 cm i szerokości ok. 3 cm. W środku każdego paska robimy nacięcie wzdłuż, przez które przekładamy jeden koniec ciasta.
Rozgrzewamy połowę oleju (1 litr) lub smalcu. Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. W połowie smażenia wymieniamy olej na nowy (1 litr), stary tłuszcz wylewamy.
Faworki wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Smacznego 🙂

Foto: Autorka

O autorze

Barbara Gotsman

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: