KUCHNIA

Galaretkowiec

To szybki i lekki deser, powstały z galaretki i mleka. Bez pieczenia, bez wyszukanych składników. Proponuję wszystkim lubiącym desery z galaretkami pastedGraphic.png

Składniki:
4 galaretki najlepiej różnego koloru
3 łyżki cukru
3 łyżki żelatyny
500 ml mleka
łyżka ekstraktu z migdałów lub kilka kropli olejku (można zastąpić waniliowym czy kokosowym)

Dodatkowo do dekoracji:
150 – 200 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru
listki mięty

Wykonanie:

Galaretki rozpuść w 300 ml wrzącej wody i odstaw do wystudzenia. (Galaretka musi pozostać płynna). W garnuszku zagotuj mleko z cukrem i olejkiem a następnie odstaw do przestudzenia. W 300 ml gorącej (nie wrzącej) wodzie rozpuść żelatynę najlepiej łyżka po łyżce a następnie odstaw do przestudzenia. Gdy mleko przestygnie wlej do niego schłodzoną ale płynną żelatynę. 

W naczyniu żaroodpornym prostokątnym o wymiarach nie mniejszych niż 31 x 12 wyłożonym folią spożywczą wlej pierwszą galaretkę i wstaw ją do lodówki do stężenia na około 30 minut. Na stężałą galaretkę wlej szklankę mleka z żelatyną i ponownie włóż do lodówki do schłodzenia. W ten sposób postępuj, aż do wykorzystania wszystkich galaretek. Wylewając na przemian galaretkę i mleko powstają 4 warstwy galaretki i 3 warstwy mleczne. Po całkowitym schłodzeniu wyjmij z naczynia układając na jej wierzchy deskę i razem odwracając je do góry nogami. zdejmij folię i pokrój w kwadraty. 

Udekoruj bitą śmietaną i listkami mięty.

Smacznego pastedGraphic.png

Foto: Autorka

O autorze

Barbara Gotsman

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: