KUCHNIA

Gruszki w zalewie octowej z cynamonem

Jest to starusieńki przepis, pochodzący od Stasi, mamy mojej serdecznej przyjaciółki. Zakochałam się w nim lata temu od pierwszego spróbowania i od tamtego czasu każdego roku na zimę robię te aromatyczne gruszeczki . Gruszki z pływającymi goździkami i cynamonem zawsze mnie zachwycały! Są dla mnie daniem odświętnym, dlatego zostawiam je na specjalne okazje, na przykład uroczyste obiady w gronie rodziny, przyjaciół i serdecznych znajomych. Podaję je również na Święta Bożego Narodzenia i na przyjęcia sylwestrowe ♥️

Skladniki:
3 kg zielonych, twardych gruszek
600 g cukru białego
3 szklanki wody
1 szklanka octu balsamicznego
6-7 goździków
1 lyzka cynamonu w proszku

Wykonanie:
Gruszki obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
W garnku zagotowac wodę, ocet, cukier, goździki i cynamon.
Gruszki włożyć do wrzącej zalewy i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Jeszcze twarde gruszki włożyć do wyparzonych słoików. Zalewę ponownie zagotować i gorącą zalać gruszki. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić tak do wystudzenia.
Można je jeść już po kilku dniach. Są doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs i wędlin, pięknie tez komponują się z różnymi sałatami.
Smacznego 🙂

O autorze

Barbara Gotsman

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: