KUCHNIA

Indyk w sosie musztardowo-miodowym

Bardzo lubię ten smak: gorycz musztardy przełamana słodkością miodu. Na dodatek to danie tak szybko się przygotowuje. A gdy ostatnio podałam je gościom, jeden z nich (zna się na gotowaniu!) poprosił o przepis (smakowało!). Więc go spisałam. Może jeszcze ktoś skorzysta?

Porcja dla 2–3 osób

Składniki:

  • 500 g mięsa z indyka pokrojonego w kostkę
  • 1 duża cebula albo 2 mniejsze
  • 2 szklanek mleka sojowego
  • 1 słoiczek dobrej ostrej musztardy
  • kilka łyżek miodu
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, majeranek, koperek
  • 2–3 łyżki oleju

 Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i poddusić. Gdy cebula się zeszkli, wrzucić mięso, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem i podsmażyć.
  2. Zalać mlekiem sojowym, tak żeby w miarę przykryło mięso, ale żeby mięso w nim nie pływało. Podgrzewać ok. 15 minut.
  3. Dodać musztardę, a potem tyle miodu, żeby uzyskać pożądany smak (przełamać ostrość musztardy, ale nie przesłodzić). Podgrzewać jeszcze ok. 10 minut.
  4. Jeśli sos będzie za rzadki, zaciągnąć odrobiną mąki. Jeśli za gesty, dodać mleka sojowego. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Krótko przed końcem podgrzewania dodać koperek.
  5. Podawać najlepiej z brązowym ryżem.

Smacznego!

Foto: Ginny/Flickr/CC BY-SA 2.0

O autorze

Magdalena Cicha-Kłak

Magdalena Cicha-Kłak

Z wykształcenia – polonistka, z zawodu – redaktor wydawniczy, z konieczności – znawca amator zdrowej kuchni (od 20 lat choruje na stwardnienie rozsiane, które obecnie leczy głównie dietą). Przez krótki czas studiowała także teologię. Odbyła formację ignacjańską (ćwiczenia duchowne św. Ignacego) i na co dzień stara się żyć tą duchowością. Pasjonatka książek, haftu krzyżykowego i dobrego jedzenia. Żona i mama.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: