Zdrowie i uroda

Jak wzmocnić odporność pod własnym dachem? Wskazania Świętej Hildegardy.

O układzie immunologicznym trudno napisać krótko. Trzeba jednak wiedzieć co się na niego składa. Szpik kostny, grasica, śledziona, naczynia i węzły chłonne to układ odpornościowy, który wpływa na kluczowe narządy jak serce, wątroba, płuca, żołądek i jelita.

Nie można zatem mówić o odporności nie myśląc całościowo o organizmie człowieka.

Jesień to czas w którym dominuje wilgoć. Według medycyny chińskiej, która przypisuje tej porze roku płuca i jelito grube( wydalanie), o te narządy zwłaszcza teraz powinno się zadbać szczególnie, by bez problemów przetrwać zimę. Choroby, jakie atakują w okresie jesienno-zimowym, są często powodem zbyt mocno wychładzającej diety latem (lody , zimne gazowane napoje, owoce cytrusowe). Dlatego tak często obniżenie temperatury, deszcze i wiatr mogą być mocno obciążające, jeśli nie zmodyfikujemy diety na rozgrzewającą.

Powinno się zadbać o wzmocnienie i wsparcie organizmu. Choroba jest wysyłanym przez organizm sygnałem tego, że przestaje sobie już radzić i należy zmienić nasz styl życia. Badacze medycyny hildegardiańskiej (ale i inni na to zwracają uwagę ) podają, że wpływ na rozwój choroby mają: 40% dieta, 10% geny , 10% środowisko i 40% styl życia. Jak łatwo zauważyć, aż 90% jesteśmy w stanie zmienić. Podejście do choroby Św. Hildegardy, które mówi, że jest ona konsekwencją naszych niewłaściwych wyborów (nie tylko żywieniowych ale i duchowych ) jest jak najbardziej słuszne.

Zatem należy najpierw zmienić nasze środowisko domowe, styl życia i dietę . Jak? Środowisko w którym mieszkamy czasem trudno od razu zmodyfikować. To, co można zrobić na już to … dotlenienie komórek . Wystarczy, że wybierzemy się z rodziną w weekend za miasto by pooddychać czystym powietrzem nie krócej niż 2 -3 h. Ta ilość tlenu powinna zabezpieczyć komórki organizmu na co najmniej tydzień.

Jeśli jest możliwe częstrze korzystanie z tego dobrodziejstwa, to wspaniale , im więcej ruchu na świeżym powietrzu, tym lepiej dla naszego organizmu.

Kolejny ruch to unikanie klimatyzacji ,w zamian za to wietrzenie pomieszczeń, kiedy to możliwe. Unikanie przebywania w zasięgu WI-FI szczególnie podczas snu i na co najmniej 2-3 h przed snem, izolacja od światła niebieskiego ( komórki, smartfony, tv ect. (tak wiem, wiem).

Położenie się spać koniecznie przed 23:00, aby mieć pewność snu głębokiego przed północą. Wbrew pozorom, kiedy przodkowie kładli się z kurami i wstawali o świcie, o wiele zdrowiej się zachowywali niż my teraz, mając technologie i wiedze o świecie dużo obszerniejszą (niedobór snu ma duży wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie).

Pamiętajmy: zdrowy sen jest też odpowiedzialny za nasza odporność . Wypoczęty człowiek => zdrowy człowiek.

Środowisko jest dziś mocno zanieczyszczone chemikaliami (farby, materiały budowlane) pestycydy (rośliny), antybiotyki i hormony (mięso). Konieczne jest ich minimalizowanie, jeśli tylko to możliwe i wybieranie zdrowszych naturalnych źródeł pokarmu.

Niedawne badania potwierdziły też, że w organizmie człowieka nie tylko są obecne pestycydy, konserwanty, ale i plastik i metale ciężkie, które, jeśli się skumulują, to potrafią wyrządzić wiele szkód dla zdrowia. Niewielka plomba amalgamatowa potrafi zakłócić układ hormonalny u kobiety, więc dbajmy o prawidłowe odżywianie i wydalanie toksyn z organizmu. Układ immunologiczny jest bardzo wrażliwy także na stres (szczególnie teraz podsycany przez pandemię i obostrzenia), wysoki poziom kortyzolu i innych hormonów sporo destabilizuje w organizmie (ciśnienie, cukier, depresje, zaburzenia przemiany hormonów itp.) Te wszystkie czynniki uszkadzają m. in. śluzówki (nie tylko układu oddechowego ale i jelit) co zwiększa penetrację niekorzystnych drobnoustrojów (bakterie, wirusy, grzyby).

Zatem jak o nią zadbać?

W naszej szerokości geograficznej występują „ pandemiczne” niedobory witaminy D3 – zawsze powinna iść w parze z K2Mk7, zwiększamy także dawki wit C – odpowiedzialnej za likwidowanie stanów zapalnych. Warto dorzucić witaminy z grupy B, często odpowiedzialne za zamieszanie w naszym organizmie, gdzie szuka się poważnych przyczyn, nie widząc często prostych rozwiązań.

Należy zwiększyć liczbę ciepłych posiłków. Mamy dostęp do warzyw , owoców, kasz, nasion (dyni szczególnie) orzechów, wszystko świeże . Róbmy przetwory, kiszonki, by odżywić i nawilżyć odpowiednio organizm. Należy pamiętać o ziołach i przyprawach, które nie tylko nadają aromatu, ale spełniają ważną funkcję regulującą pracę naszych narządów. Oczyszczanie (jelita grubego) z toksyn jest bardzo ważną czynnością, która zmniejsza ryzyko odkładania się substancji toksycznych (np. kwasu moczowego – nadmiar białka) w narządach, na skórze, naczyniach krwionośnych, jako kamienie (w nerkach czy pęcherzyku żółciowym) czy wraz z potem (im bardziej nieprzyjemny zapach, tym większy problem z wydalaniem).

Hildegarda proponuje następujące specyfiki, które przyjmowane systematycznie, zaczną porządkować organizm i przywracać w nim odpowiednie stosunki soków, harmonię i zdrowie .

Nalewka z piołunu- zawarta w niej goryczka stymuluje układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie, polecana przy cukrzycy – pomaga uregulować poziom cukru, pomocna w leczeniu malarii i ADIS oraz anemii.

Bertram – usuwa zaflegmienie, pomaga w trawieniu i przyswajaniu substancji odżywczych, w tym witamin, wzmacnia śluzówkę , pomaga zwalczyć wirusowe choroby

Pelargonia – jest p/grypowa, pomaga w leczeniu zatok i wszelkich przeziębień

Wrotycz- przeciwzapalny, pomocny w przeziębieniach, chorobach migdałków oraz przy przeroście prostaty.

Nalewka z rzęsy wodnej – silnie oczyszczająca organizm , podnosi odporność, sprawdza się jako pomoc po chemioterapii, łagodząc jej skutki.

Korzeń goryszu – przeciwgorączkowy, bardzo silny lek może w niektórych przypadkach zastąpić antybiotyk (nie należy nadużywać).

Miód gruszkowo- ziołowy- przeciwgrzybiczy, przeciwzapalny, silnie oczyszcza jelita z grzybów, pasożytów, odbudowuje śluzówkę, uszczelnia jelita.

Nalewka z szantą – stosowana przy przeziębieniu, grypie.

Nalewka z dziewanną- chrypka , problemy ze strunami głosowymi , odśluzowuje

Mieszanka z dziewięćsiłem- dla ludzi starszych, szczególnie polecana, jako przywracająca siły w tym wieku.

Kasztany jadalne – odbudowa wątroby i poprawa funkcji żołądka.

Koper włoski– w każdej postaci , poprawia trawienie, zapach potu , przywraca koloryt skórze.

Pigwa- na reumatyzm, dnę, przywraca równowagę kwasowo-zasadową.

Szałwia- oczyszcza krew, odtruwa, pomocna w menopauzie, łagodzi nadmierne pocenie się.

Krwioupusty- metoda znana od wieków, odtruwa bardzo radykalnie , jeden upust wnosi tyle dobrego do organizmu co nawet 10 dniowy post, poprawia prace całego organizmu.

Oraz wiele tzw. domowych sposobów, miodów, herbatek czy soków z takich ziół jak: tymianek, lukrecja, pierwiosnek, koper, nagietek, bez czarny, lipa, rokitnik, bluszczyk kurdybanek, miodunka plamista

Oczywiście należy tez zrezygnować w okresie poprawiania własnego zdrowia z:

  1. Używek ( alkohol, papierosy, kawa).
  2. Surowych potraw( to nie ten czas – silnie wychładzają).
  3. Wyeliminować trucizny kuchenne- por, brzoskwinie, truskawki, śliwki, surowe gruszki, soczewicę, wieprzowinę i węgorza- dlaczego – należałoby temu poświęcić osobny artykuł – jednak w bardzo dużym skrócie Hildegarda twierdziła, że one zaburzają pracę narządów i równowagę soków i są dla chorych nie wskazane.
  4. Cukru, który utrudnia odrobaczenie , odgrzybienie, ułatwia namnażanie się chorobotwórczych patogenów jak bakterie , wirusy.

Na koniec propozycja profilaktyki przeciwko Covid-19; należy włączyć do codziennego spożycia:

  1. Nalewkę z rzęsy wodnej – na czczo 20 ml.
  2. Bertram– na dzień stosuje się 2 razy 1/2 łyżeczki proszku ( zaparzamy w 1 szklance wody + plaster cytryny , po chwili odczekania wyciskamy cytrynę do szklanki i wypijamy ) Bertram można spotkać tez w formie tabletek wtedy bierzemy 5 sztuk ( są małe i popijamy gorącą wodą z cytryną).
  3. Pelargonie-  ½ łyżeczki dziennie proszku zadziała przeciw grypowo.

Odżywiajcie się zdrowo zgodnie z porą roku i nie lękajcie się, stres rozpoczyna wiele kaskadowych stanów zapalnych, a tego teraz chcemy uniknąć.

Dla tych, którzy potrzebują wsparcia i wzmocnienia w zimie, albo po prostu więcej się dowiedzieć o Hildegardzie, jest również propozycja rekolekcji weekendowych Kuźnia Zdrowia Hildegardy w pięknym klasztorze na Karczówce w Kielcach lub zapraszam do Twierdzy Zdrowia na facebooku oraz na stronę klasztoru na Karczówce.

Kolejnym tematem będzie układ pokarmowy .

 

O autorze

Anna Zielińska

z wykształcenia i zamiłowania ogrodnik, nieukończony archeolog (czyli zamiłowanie do łopaty też jest;), żona i mama trójki dzieci w edukacji domowej, naturopata zafascynowana św. Hildegardą. Aktualnie uczy się zielarstwa. Związana z fundacją Stop seksualizacji naszych dzieci oraz Twierdzą Zdrowia św. Hildegardy oraz wielu różnych inicjatyw religijnych.

2 komentarze

  • Dzięki za ten artykuł 🙂
    I poproszę o rozszerzenie tematu: Trucizny kuchenne.
    Kiedyś zagłębiałam temat „nieczystych” czyli niezdrowych pokarmów opisanych w Biblii (pochodzenia zwierzęcego).
    Jednakowoż o szkodliwych roślinach – nie czytałam. A bardzo mnie to interesuje.
    Pozdrawiam 🙂

Leave a Reply

%d bloggers like this: