KUCHNIA

Kasza jaglana z łososiem i warzywami

Ta potrawa jest nie tylko pyszna, ale też odżywcza i zdrowa. Pyszna – więc nie obejdzie się bez dokładki (sprawdziłam na sobie, mężu i gościach). Odżywcza i zdrowa – więc nie ma co sobie żałować.

Porcja dla 3–4 osób

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 nieduży brokuł
  • 1 por
  • kawałek cukinii
  • 1 dojrzałe awokado
  • mały pęczek koperku (opcjonalnie)
  • mały pęczek szczypiorku (opcjonalnie)
  • 200–300 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy (sól, pieprz, czosnek, czarnuszka, zioła prowansalskie…)
  • mielone siemię lniane do posypania
  1. Kaszę jaglaną zalać 2 szklankami wody i zagotować, a potem gotować kilka minut na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę. Można zostawić pod przykryciem, żeby „doszła”.
  2. Brokuł ugotować, najlepiej na parze, tak żeby był bardzo miękki, i rozgnieść widelcem. Por pociąć na cienkie plasterki i ugotować na parze albo udusić na patelni. Cukinię pokroić w kostkę. Awokado rozgnieść widelcem. Koperek i szczypiorek posiekać.
  3. Łososia drobno pokroić.
  4. Wszystkie składniki wrzucić do naczynia żaroodpornego (najlepiej z przykryciem) i dokładnie wymieszać. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  5. Posypać mielonym siemieniem lnianym.
  6. Na talerzach potrawę można polać odrobiną oliwy albo olejem lnianym.

SMACZNEGO!

Foto: Autorka

O autorze

Magdalena Cicha-Kłak

Magdalena Cicha-Kłak

Z wykształcenia – polonistka, z zawodu – redaktor wydawniczy (głównie książek dla dzieci), z konieczności – znawca amator zdrowej kuchni (od 20 lat choruje na stwardnienie rozsiane, które obecnie leczy głównie dietą). Pasjonatka książek, haftu krzyżykowego i dobrego jedzenia. Żona i mama.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: