KUCHNIA

Ketchup pomidorowy

Ketchup wymyślili Chińczycy, ale od kiedy w XIX wieku jego receptura trafiła do USA Amerykanie stali się, w mojej opinii, mistrzami w produkcji tego pomidorowego sosu. Poniższy przepis to stara, amerykańska receptura przekazywana z pokolenie na pokolenie. Wypróbowałam w tym roku i to jest to!

Składniki:

13 kg dojrzałych czerwonych pomidorów
3 szklanki posiekanej cebuli
20 posiekanych ząbków czosnku
1 łyżka pieprzu cayenne
3 łyżki całych goździków
1 łyżka całego ziela angielskiego
1 łyżka czarnego pieprzu
60 g zmielonej gorczycy
½ szklanki soli
4 szklanki octu jabłkowego

Wykonanie:

Pomidory pokroić na ćwiartki i usunąć z nich wszystkie uszkodzenia i plamki. Umieścić w garnku z cebulą, czosnkiem i przyprawami oraz octem.

Gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. Przetrzeć przez sito, jeżeli dysponujecie malakserem zmiksować masę przed przecieraniem – znacznie ułatwi i przyspieszy to pracę. Przecier ponownie gotować przez minimum 2 godziny, aż zgęstnieje do konsystencji ketchupu. Dokładny czas gotowania zależy od soczystości pomidorów. Pod koniec gotowania spróbować i w razie potrzeby dosolić.

Gorący wlać do wysterylizowanych butelek albo słoików.

(przepis Margaret Yardley Potter z książki „Kuchnia prababci”)

Foto: Marta Dzbeńska-Karpińska

O autorze

Marta Dzbeńska-Karpińska

Marta Dzbeńska-Karpińska

Z wykształcenia politolog i manager, z wyboru fotograf i dziennikarz. Autorka książki i wystawy „Matki: mężne czy szalone?” Żona i mama trójki dzieci. Fanka czarno-białej fotografii analogowej. Bardzo lubi ludzi, spacery i muzykę, a niekiedy także gotowanie.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: