KUCHNIA

Ketchup pomidorowy

Składniki:

13 kg dojrzałych czerwonych pomidorów

3 szklanki posiekanej cebuli

20 posiekanych ząbków czosnku

1 łyżka pieprzu cayenne

3 łyżki całych goździków

1 łyżka całego ziela angielskiego

1 łyżka czarnego pieprzu

60 g zmielonej gorczycy

½ szklanki soli

4 szklanki octu jabłkowego

 

Wykonanie:

Pomidory pokroić na ćwiartki i usunąć z nich wszystkie uszkodzenia i plamki. Umieścić w garnku z cebulą, czosnkiem i przyprawami oraz octem.

Gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. Przetrzeć przez sito, jeżeli dysponujecie malakserem zmiksować masę przed przecieraniem – znacznie ułatwi i przyspieszy to pracę. Przecier ponownie gotować przez minimum 2 godziny, aż zgęstnieje do konsystencji ketchupu. Dokładny czas gotowania zależy od soczystości pomidorów. Pod koniec gotowania spróbować i w razie potrzeby dosolić.

Gorący wlać do wysterylizowanych butelek albo słoików.

(przepis Margaret Yardley Potter z książki „Kuchnia prababci”)

O autorze

Marta Dzbeńska-Karpińska

Marta Dzbeńska-Karpińska

Z wykształcenia politolog i manager, z wyboru fotograf i dziennikarz. Autorka książki i wystawy „Matki: mężne czy szalone?” Żona i mama trójki dzieci. Fanka czarno-białej fotografii analogowej. Bardzo lubi ludzi, spacery i muzykę, a niekiedy także gotowanie.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: