KUCHNIA

Kremowa zupa z batatów

Już jesień. Chłodno na zewnątrz. Świetnym sposobem na rozgrzanie się i na wzmocnienie organizmu jest porcja cudownej zupy ze słodkich ziemniaków z dodatkiem imbiru, kminu rzymskiego i czosnku 🙂 Podobno jest takie powiedzenie, że Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharza. Myślę, że w tym przypadku jakoś się dogadali, bo smak jej jest niebiański i jednocześnie ma małego, ognistego kopa dzięki dodaniu papryczki chilli 🙂 Jest to zupa, na punkcie której moja rodzinka i przyjaciele po prostu zwariowali, nie tylko dlatego, że jest bardzo zdrowa, tania i szybka w przygotowaniu, ale też dlatego, że jest niemożliwie smaczna 🙂
 
Składniki:
550 g batatów, obranych i pokrojonych w dużą kostkę
2 łyżki oleju rzepakowego
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub starte na małych oczkach tarki
2 łyżeczki świeżego korzenia imbiru, startego na drobnej tarce
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
po 1 łyżeczce: mielonej kolendry, mielonej kurkumy
1/4 łyżeczki suchych płatków chilli
2 – 2.5 szklanki bulionu (możesz użyć 2 łyżki domowej kostki bulionowej z przepisu na mojej stronie, link poniżej)
1 puszka mleka kokosowego
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
1/4 szklanki uprażonych na suchej patelni migdałów lub orzeszków ziemnych
Świeże liście kolendry
 
Wykonanie:
Na patelni, na rozgrzanym oleju usmaż cebulę, starty korzeń imbiru, kmin rzymski, kurkumę i suche płatki chilli. Smaż około 3 minut, często mieszając.
Po tym czasie dodaj starty czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Odstaw.
W garnku zagotuj bulion, dodaj ziemniaki, mleko kokosowe i usmażoną wcześniej cebulę z przyprawami. Doprowadź do wrzenia, po czym przykryj pokrywką, zmniejsz temperaturę i gotuj około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zdejmij z ognia, zmiksuj na krem w malakserze lub za pomocą ręcznego, elektrycznego blendera. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Dopraw solą w razie konieczności.
Podawaj w miseczkach lub w głębokim talerzu z uprażonymi na suchej patelni migdałami lub orzeszkami ziemnymi, posyp posiekanymi liśćmi świeżej kolendry.
Smacznego 🙂
Przepis na domową kostkę bulionową znajdziesz tutaj.
 
Foto: Autorka

O autorze

Barbara Gotsman

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: