KUCHNIA

Kruche ciasteczka

Ten przepis stosujemy w naszej rodzinie od wielu, wielu lat. Kiedy dzieci były zupełnie małe ja wypiekałam ciasteczka, ale już jakiś czas temu pociechy mnie zastąpiły i samodzielnie szykują słodkie choinki, gwiazdki i misie na Boże Narodzenie, a króliczki i kaczuszki na Wielkanoc 🙂

Tym razem po raz pierwszy zastosowaliśmy do wypieku pełnoziarnistą mąkę orkiszową i ciastka wyszły pycha – polecam.

Składniki:
300 g mąki (np. pełnoziarnistej orkiszowej)
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka

Wykonanie:
W przesianej mące zrobić wgłębienie, wbić w nie żółtka i dodać cukier oraz masło pokrojone na małe kawałki. Wszystkie składniki posiekać nożem, a potem zgnieść szybko ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.

Ochłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wycinać ciasteczka. Piec w temperaturze 200oC przez 10-12 minut.

Ostudzone ciasteczka przechowywać w metalowej puszce.

ciasteczka2

Fot. Natalia Maksymiuk

O autorze

Marta Dzbeńska-Karpińska

Marta Dzbeńska-Karpińska

Z wykształcenia politolog i manager, z wyboru fotograf i dziennikarz. Autorka książki i wystawy „Matki: mężne czy szalone?” Współpracuje z miesięcznikiem „Tak rodzinie”. Żona i mama trójki dzieci. Fanka czarno-białej fotografii analogowej. Bardzo lubi ludzi, spacery i muzykę, a niekiedy także gotowanie.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: