KUCHNIA

Kruche rogaliki z powidłami

Bez jajek i proszku do pieczenia. Z tego przepisu wychodzą bardzo smaczne rogaliki pastedGraphic.png

Składniki na ciasto:
220 g masła w temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru
350 g mąki pszennej
1/2 szklanki piwa
słoiczek powideł śliwkowych

Wykonanie:
Masło posiekaj z mąką i cukrem pudrem. Na środku zrób wgłębienie i strumyczkiem wlewaj piwo. Ciasto zagnieć rękami do uzyskania jednolitej kuli ciasta. W razie potrzeby dodaj odrobinę mąki lub dolej piwa. Ciasto powinno być elastyczne. Owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę.

Schłodzone ciasto podziel na kilka części. Każdą cienko rozwałkuj na kształt koła (ja przykładam do ciasta duży okrągły talerz, odwrócony do góry dnem i wokół niego radełkiem do cięcia pizzy wycinam okrąg z ciasta) i te pokrój radełkiem do cięcia pizzy lub ostrym nożem na równe trójkąty. Na środku trójkącików (bliżej szerokiego końca) nałóż łyżeczkę powideł. Zwiń w rogaliki (zaczynając od szerszej strony, kończąc na węższej).

Tak uformowane ciasteczka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na 15 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Rogaliki piecz przez 25-30 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wystudź na kratce. Posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.

Smacznego pastedGraphic.png

Foto: Autorka

O autorze

Barbara Gotsman

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: