Zdrowie i uroda

Zdrowie w słoikach

Wiosna w pełni i czas zacząć myśleć o …przetworach. Tak, tak. Przetwory to nie tylko domena późnego lata i jesieni. Na niektóre z nich już teraz – w maju – jest za późno. Przekwitły fiołki wonne, więc w tym roku nie zdążymy przygotować konfitury lub syropu z ich fioletowych płatków. Za to powoli wchodzimy w sezon truskawkowy i warto zaplanować jak te lubiane oraz bardzo korzystne dla zdrowia owoce przetworzyć, by cieszyły nas swoim smakiem i wspomagały prozdrowotnymi właściwościami w chłodne pory roku. Może warto spróbować nowych przepisów, na przykład na sos truskawkowy do surówek lub orientalny dżem z truskawek i płatków róży? Będą nie tylko urozmaiceniem stołu, ale dzięki aktywnym antyoksydantom zneutralizują wolne rodniki w organizmie, będą działać antynowotworowo, poprawią metabolizm i dostarczą solidnej dawki witaminy C.

Po truskawkach przyjdzie czas na porzeczki, czarne jagody, poziomki, wiśnie, maliny, ogórki, pomidory, paprykę, morele, jabłka, aronię, winogrona i wiele innych warzyw i owoców, które można (a nawet należy) zamknąć w słoikach. Warto zrobić to dobrze, by przetwory nie tylko cieszyły podniebienie i oko, ale dzięki właściwemu przygotowaniu zachowały swoje cenne właściwości. Wskazówki jak tego dokonać znalazłam w książce Domowa spiżarnia zdrowia Zbigniewa T. Nowaka. Autor zawarł w niej receptury sprawdzone i udoskonalane przez siebie latami. Układ książki oparty jest na sezonowości owoców i warzyw. Każdy owoc, czy warzywo jest na wstępie opisane, włącznie z odniesieniem do badań naukowych, potwierdzających jego lecznicze właściwości. Poszczególne przepisy, oprócz dokładnych wskazówek odnośnie przygotowania, zawierają także informację o tym jak wykorzystać dany wyrób w kuchni oraz o jego pożytku dla zdrowia. Ten sposób bardzo mi się spodobał, bo ułatwia wybranie przepisów, które będą najlepiej służyły naszej rodzinie. Walorem książki jest też jej poręczny format i atrakcyjna szata graficzna – ładne zdjęcia, drobne grafiki i barwne tytuły.

Na szczęście w ostatnich latach wzrosła świadomość tego jak bardzo istotna dla zdrowia jest nasza codzienne dieta. A wraz z tą świadomością wróciła moda na gotowanie i domowe przetwory. Latem i jesienią media społecznościowe wypełniają się zdjęciami butelek, słoików i słojów z sokami, dżemami, nalewkami i kiszonkami, którymi chwalą się zarówno panie jak i panowie. I bardzo dobrze, bo jak twierdzi Zbigniew T.Nowak „właściwie zaopatrzona na zimę spiżarnia jest najlepszą apteką.”

Zbigniew T. Nowak, Domowa spiżarnia zdrowia. Przetwory, które leczą!, Wydawnictwo AA, Kraków 2018

Foto: Michal Jarmoluk z Pixabay

O autorze

Marta Dzbeńska-Karpińska

Z wykształcenia politolog i manager, z wyboru fotograf i dziennikarz. Autorka książki i wystawy „Matki: mężne czy szalone?” Żona i mama trójki dzieci. Fanka czarno-białej fotografii analogowej. Bardzo lubi ludzi, spacery i muzykę, a niekiedy także gotowanie.

Leave a Reply

%d bloggers like this: