KUCHNIA

Muffinki bananowe

Muffinki bananowe to propozycja na podwieczorek, rodzinny piknik lub przekąskę do szkoły. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu. W sam raz na pierwsze wprawki kulinarne dzieci. Przepis nie zawiera mleka ani jajek.

3 bardzo dojrzałe banany
1/4 szkl oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
1/4 szkl cukru trzcinowego
1 szkl białej mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ewentualnie: orzechy, rodzynki

Widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść banany w misce, dodać olej oraz cukier i wymieszać łyżką. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie bakalie i wymieszać.
Papierowe lub silikonowe foremki do muffinek napełniać do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w temperaturze 190oC aż lekko zbrązowieją.

Otrzymujemy 12 sztuk.

Muffinki2

Foto: Marta Dzbeńska-Karpińska

 

O autorze

Marta Dzbeńska-Karpińska

Marta Dzbeńska-Karpińska

Z wykształcenia politolog i manager, z wyboru fotograf i dziennikarz. Autorka książki i wystawy „Matki: mężne czy szalone?” Żona i mama trójki dzieci. Fanka czarno-białej fotografii analogowej. Bardzo lubi ludzi, spacery i muzykę, a niekiedy także gotowanie.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: