KUCHNIA

Muffinki bananowo-kokosowe

Poniższy przepis pochodzi z vloga HowJenDoesIt, który już Wam polecałam we wpisie o sprzątaniu. Muffinki szybko i łatwo się przygotowuje. Mogą być doskonałym uzupełnieniem drugiego śniadania do szkoły lub pracy, albo pyszną przekąską na piknik.
W przepisie jednostką miary jest cup. Swego czasu kupiłam sobie komplet takich miarek, bo często korzystam z amerykańskich i brytyjskich przepisów, ale dla tych, którzy nimi nie dysponują podaję przybliżoną objętość składników w mililitrach:
cup – 240 ml
½ cup – 120 ml
Co do samych muffinek to są tak pyszne, że zajada się nimi nawet nasz najmłodszy syn, który deklaruje, że nie lubi wiórków kokosowych.

Składniki na 24 muffinki:

2 ½ cup mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli

Podane wyżej składniki wymieszać w misce, a w osobnej zmiksować podane poniżej:

4 dojrzałe rozgniecione banany (używam do tego celu tłuczka do ziemniaków)
1 cup oleju kokosowego
1 ½ cup cukru (tym, którzy nie lubią zbyt słodkich deserów radzę zmniejszyć ilość cukru)
2 jajka
łyżeczka esencji waniliowej
1 cup wiórków kokosowych

Wykonanie:

Składniki suche i mokre łączymy razem, miksujemy i przekładamy do foremek na muffinki. Wierzch babeczek posypujemy wiórkami kokosowymi. Formę należy wyłożyć papilotkami, albo posmarować olejem kokosowym lub słonecznikowym, żeby babeczki nie przywarły. Piec 20 – 25 minut w temperaturze 190oC na złocisto-brązowy kolor.

Smacznego!

 

Fot: Marta Dzbeńska-Karpińska

O autorze

Marta Dzbeńska-Karpińska

Marta Dzbeńska-Karpińska

Z wykształcenia politolog i manager, z wyboru fotograf i dziennikarz. Autorka książki i wystawy „Matki: mężne czy szalone?” Współpracuje z miesięcznikiem „Tak rodzinie”. Żona i mama trójki dzieci. Fanka czarno-białej fotografii analogowej. Bardzo lubi ludzi, spacery i muzykę, a niekiedy także gotowanie.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: