KUCHNIA

Muffiny jaglano-kokosowe z płatkami róży

Przepis jest idealnym pomysłem dla wszystkich rodziców i opiekunów, którzy pragną w mądry sposób wzbogacić dietę swoich maluchów! Szczególnie arsenał ich zdrowych słodkości! Pamiętajmy, że ten przepis jest tylko inspiracją, więc jeżeli występują u ciebie pewne alergie pokarmowe na składniki zawarte w przepisie, to zawsze możesz je zamienić na inne.

Składniki na ok. 12 szt muffinek

składniki suche:

1 szklanka mąki orkiszowej lub ryżowej
1/3 szklanki mąki koksowej
1/3 szklanki mąki jaglanej
1/3 szklanki mąki kasztanowej
szczypta soli himalajskiej
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
1/3 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu

składniki mokre:

skórka utarta z 1 cytryny
suszona żurawina (opcjonalnie)
płatki róży do posypania (opcjonalnie)
3/4 szklanki maślanki
3/4 szklanki mleka roślinnego
4 łyżki oleju kokosowego lub innego dowolnego

Przygotowanie:

Składniki powinny być najlepiej w temperaturze pokojowej. Wszystkie suche składniki wymieszaj w jednej misce. W drugiej misce wymieszaj pozostałe składniki mokre.

Połącz wszystko i w razie potrzeby dodaj odpowiednią ilość dowolnej mąki lub mleka roślinnego aby uzyskać właściwą konsystencję. Nie powinna być zbyt rzadka.

Piecz muffiny ok. 15 minut w temp. 180 stopni.

Jeszcze ciepłe posyp płatkami róży.

Na zdrowie!

O autorze

Marek Zaremba

Marek Zaremba

Dyplomowany dietoterapeuta i specjalista medycyny komórkowej oraz terapeuta I stopnia medycyny św. Hildegardy. Od kilku lat prowadzi warsztaty kulinarne w akademii kulinarnej KULINARE Gotuj Zdrowo oraz praktykę dietoterapii. Kocha gotowanie i wszystko co z nim związane. Pasjonuje się fotografią kulinarną.
Autor książki" Jaglany Detoks" Ponad 336 stron o kaszy jaglanej, zdrowym odżywianiu i tym czego wszyscy jesteśmy spragnieni. Miłości.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: