KUCHNIA

Najlepsze kruche ciasto z owocami

Ciasto kruche jak sama nazwa wskazuje bardzo się kruszy i jest przepyszne z owocami. W lecie korzystam najczęściej z owoców sezonowych: jagody, wiśnie, śliwki czasami nawet mieszam różne owoce . W zimie są to najczęściej jabłka i wtedy wychodzi klasyczna szarlotka.  Zawsze w mojej spiżarni jest pulpa z jabłek, żeby szybko zrobić szarlotkę.

Składniki na ciasto:

  • 2 jaja i 2 żółtka jaj
  • 160 g cukru
  • cukier wanilinowy (32 g)
  • 30 g proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 250 g margaryny
  • 840 g mąki krupczarki
  • cukier puder do posypania ciasta
  • owoce

Przepis tradycyjny:

Wszystkie składniki zagniatamy razem. Należy jednak pamiętać, że masło, margaryna i jajka powinny być schłodzone.

Przepis dla posiadaczy TM

Ciasto wyrabiamy w dwóch identycznych porcjach. Jedna porcja idzie na spód, drugą przykrywamy owoce.

  1. Dodaj 1 żółtko +całe jajo i 80 g cukru oraz 1/2 cukru wanilinowego;
  2. Załóż motylek; ustaw TM na 2 min; temp 37°C; poz.4
  3. Dodaj po ok.125 g masła i margaryny o temp. pokojowej
  4. TM poz.4, 30s
  5. Dodaj 420 g mąki krupczatki
  6. 15 g proszku do pieczenia
  7. Wyrabiaj ciasto ok.1,5 min; poz.5
  8. Wyłóż ciasto na blaszce do pieczenia
  9. Ułóż owoce lub pulpę jabłkową na ciasto
  10. Przykryj owoce drugą warstwą ciasta wyrobionego powtórnie w TM

Pieczenie

Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C.

O autorze

Alicja Kalisiak

Stół to serce każdego domu! Wszystko co ważne dzieje się przy stole: spotkania w gronie rodziny i przyjaciół, ważne rozmowy... Zapraszam do stołu, na którym znajdziesz ładne dekoracje, pyszne i zdrowe jedzenie. Lubię otaczać się pięknem i bardzo lubię gotować (szczególnie w Thermomix!) Mogę się śmiało przedstawić : specjalistka od gospodarowania czasem, który dzielę na rodzinę typu 2+4, pracę we własnej firmie, zdrowe gotowanie, fitness..

Leave a Reply

%d bloggers like this: