KUCHNIA

Noworoczne inspiracje. Rolada z polędwicy wieprzowej

Rolada z polędwicy wieprzowej, nadziewana serem, szynką i kapusta kiszoną to jedno z moich ulubionych dań, które można zrobić na niedzielny obiad, spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi, a także na specjalną okazję. Bardzo często przygotowuję roladę z polędwicy wieprzowej. Tym razem postanowiłam zrobić polędwicę faszerowaną wędliną z indyka, sera i kapusty kiszonej z dodatkiem pysznego śmietanowo – serowego sosu. Może trochę ciężkie przez ten sos…

pastedGraphic.png

można go właściwie pominąć…

pastedGraphic_1.png

tylko po co…

pastedGraphic.png

Składniki:

1 polędwica wieprzowa
1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka domowego keczupu z cukinii lub zwykłego
30 g szynki z indyka (może być wieprzowa)
30 g sera ementaler lub Gruyère,
1/2 szklanki kiszonej kapusty z marchewką, dobrze odcedzonej
1 łyżka oleju (użyłam oleju z oliwek)
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka przyprawy Cajun (przepis tutaj)
1 łyżeczka ziaren kminku (opcjonalnie)

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 215 stopni Celsjusza.
W malej miseczce wymieszaj razem majonez, musztardę, keczup i przyprawę Cajun. Odstaw.
W następnej miseczce wymieszaj sol, pieprz, czosnek i kminek. Odstaw.
Polędwicę oczyszczoną z błon nadkrój ostrym nożem po środku (nie przecinając do końca). Dłonią rozłóż mięso na płasko. Teraz nadkrój ponownie jej prawą i lewą stronę wzdłuż (nie przekrój do końca). Spłaszcz mięso dłonią. Przykryj folią spożywczą i rozbij za pomocą tłuczka do mięsa. Zdejmij folię. Posyp mięso solą. Posmaruj przygotowanym wcześniej sosem z majonezu. Rozłóż na polędwicy plastry szynki z indyka, na nie plastry sera, oprósz pieprzem i na środku rozłóż kiszoną kapustę. Zwiń mięso w roladę, zaczynajac od szerszej strony. Roladę zwiąż nicią kuchenna co 5 cm.
Posmaruj z dwóch stron olejem, posyp mieszanką z soli, pieprzu, czosnku i kminku.
Połóż roladę na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 – 35 minut. Wyjmij z pieca i pozwól, żeby mięso odetchnęło przez 5 minut przed krojeniem (zapobiegnie to nadmiernemu wypłynięciu soków). Podawaj z kremowym sosem śmietanowo – serowym, z ryżem, albo ziemniakami pieczonymi lub puree.
SmacznegopastedGraphic_2.png

Kremowy sos śmietanowo-serowy

Składniki:

1/2 szklanki bulionu
2 łyżki masła
1 łyżka maki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki śmietany 36%
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki granulowanej cebuli (firma Kamis) – opcjonalnie
1/2 łyżeczki białego pieprzu
100 g sera cheddar, starty

Wykonanie:

Rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż przez około 2 minuty. Wlewaj partiami mleko, cały czas ucierając rózgą kuchenną, żeby uzyskać jednolitą konsystencję, bez grudek. Następnie dodaj śmietankę, granulowany czosnek, pieprz, granulowana cebulę, gałkę muszkatołową i przyprawę Cajun. Wymieszaj dokładnie. Gotuj 3 minuty intensywnie mieszając (sos zacznie gęstnieć). Wlej bulion, wymieszaj i gotuj następne 3-5 minut.
Zdejmij z ognia, wsyp starty ser i mieszaj do momentu kiedy ser się całkowicie rozpuści.

SmacznegopastedGraphic_2.png

Foto: Autorka

O autorze

Barbara Gotsman

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: