KUCHNIA

Ogórki na ostro

To jest przepis na ogórki, które są przepyszne, a praktycznie wszystko robi się samo 🙂

SKŁADNIKI:

2,5 kg ogórków gruntowych
60 dkg cukru
3 ŁYŻECZKI chilli
8 łyżek oleju
2 główki czosnku
1,5 szklanki octu
4 łyżki soli

Ogórki myjemy, suszymy, a następnie kroimy w plasterki i zasypujemy w misce solą. Mieszamy i odstawiamy na 6 godzin. Jak będzie dłużej, też się nic nie stanie 🙂
Po tym czasie odlewamy z miski wodę, dodajemy chilli i pokrojony w plasterki czosnek. Gotujemy olej i zalewamy nim ogórki. Oddzielnie gotujemy ocet z cukrem. Po zagotowaniu zalewamy ogórki. Mieszamy i odstawiamy na 12 godzin. Od czasu do czasu mieszamy.
Po 12 godzinach wkładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy (jakieś 15-20 minut).

Smacznego! 🙂

Foto: Marta Dzbeńska-Karpińska

O autorze

Honorata Baran

Honorata Baran

Żona i mama trójki dzieci. W wolnych chwilach scrapuje i szyje. Lubi piec, gorzej z gotowaniem, ale i z tym sobie radzi :) Szczęśliwa. Z założenia :) Ten typ tak ma :)

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: