- To jest przepis na ogórki, które są przepyszne, a praktycznie wszystko robi się samo 🙂
2,5 kg ogórków gruntowych
60 dkg cukru
3 ŁYŻECZKI chilli
8 łyżeczek oleju
2 główki czosnku
1,5 szklanki octu
4 łyżki soli
Ogórki myjemy, suszymy, a następnie kroimy w plasterki i zasypujemy w misce solą. Mieszamy i odstawiamy na 6 godzin. Jak będzie dłużej, też się nic nie stanie 🙂
Po tym czasie odlewamy z miski wodę, dodajemy chilli i pokrojony w plasterki czosnek. Gotujemy olej i zalewamy nim ogórki. Oddzielnie gotujemy ocet z cukrem. Po zagotowaniu zalewamy ogórki. Mieszamy i odstawiamy na 12 godzin. Od czasu do czasu mieszamy.
Po 12 godzinach wkładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy (jakieś 15-20 minut).
Smacznego! 🙂
Foto: Marta Dzbeńska-Karpińska
Leave a Reply