KUCHNIA

Owsianka z rodzynkami

Nigdy nie przypuszczałam, że stanę się wielbicielką owsianki na wodzie. A stało się tak dlatego, że przepis, który tu umieszczam jest nie tylko zdrowy, ale również pyszny. Od czasu kiedy go pierwszy raz zastosowałam konsumpcja płatków owsianych w naszej rodzinie znacznie wzrosła.

Składniki na 2 porcje:

2 szklanki wody
1 szklanka płatków owsianych
½ szklanki rodzynek
1 szklanka borówek amerykańskich
1 szklanka truskawek
2 kiwi, pokrojone w plasterki
1 banan
1 łyżeczka syropu klonowego
1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
1 łyżka orzechów włoskich (opcjonalnie)

Zagotuj wodę, dodaj płatki i rodzynki, zamieszaj. Gotuj, aż zgęstnieje (ok 2-3 min).

Pokrój i wymieszaj wszystkie owoce. Przełóż ugotowaną owsiankę do miski. Dodaj syrop klonowy, orzechy włoskie i siemię, a na końcu owoce.

Uwaga: Do owsianki doskonale nadają się owoce mrożone (po uprzednim rozmrożeniu). My używamy tych, które są akurat dostępne na targu (lub w domu) nie trzymając się kurczowo wytycznych autora przepisu dr. Campbella.

 

Za: T.Colin Campbell, Thomas M.Cambell II „Nowoczesne zasady odżywiania”, Gene Stone „Widelec zamiast noża”

 

O autorze

Marta Dzbeńska-Karpińska

Z wykształcenia politolog i manager, z wyboru fotograf i dziennikarz. Autorka książki i wystawy „Matki: mężne czy szalone?” Żona i mama trójki dzieci. Fanka czarno-białej fotografii analogowej. Bardzo lubi ludzi, spacery i muzykę, a niekiedy także gotowanie.

Leave a Reply

%d bloggers like this: