KUCHNIA

Papryka faszerowana ‚de luxe’

Składniki:
4 większe papryki
0.5 kg mielonego mięsa wieprzowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 pomidory
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
1 szklanka bulionu z kurczaka (ja użyłam domowa kostkę rosołową, przepis tutaj)
mały koncentrat pomidorowy
1/2 szklanki ryżu
100 g sera żółtego (ja użyłam pół na pół: cheddar i parmezan)
1 łyżkę posiekanego świeżego tymianku, oregano, rozmarynu i bazylii (lub po 1 łyżeczce ziół suszonych)
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka pieprzu (może być grubo mielony)
1 łyżeczka soli

Wykonanie:
Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody (około 7 minut) i odcedzamy lekko twardy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na maśle z dodatkiem odrobinki oleju (po to żeby masło się nie przypalało).

W misce mieszamy mięso, cebulkę usmażoną, czosnek starty lub przeciśnięty przez praskę i pokrojony w drobna kostkę jeden pomidor. Dodajemy podgotowany ryż, 70 g sera startego na tarce (resztę sera zachowamy na później), koncentrat pomidorowy i zioła (tymianek, rozmaryn, majeranek, oregano, bazylia), sól i pieprz.

Papryce odcinamy kapelusiki (odkładamy na później do przykrycia papryczek – dekoracja) i wycinamy środek. Jeśli papryczki nie chcą stać to delikatnie podcinamy je od dołu.

Napełniamy farszem do pełna, nawet z górką i wstawiamy do naczynia wypełnionego bulionem wymieszanym z 3 łyżkami oleju i jednym pokrojonym w kostkę pomidorem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 90 minut przykryte np. folią aluminiową.
Pod koniec zdejmujemy folię, posypujemy papryki pozostałym serem (30 g) i pieczemy jeszcze 5 minut aż się rozpuści ser. Nakładamy odcięte wcześniej kapelusze.

Podawać z sosem z pieczonych papryczek (przepis na sos poniżej).

Sos do papryki

Składniki:
wywar powstały z pieczenia papryczek
1 szklanka bulionu z domowej kostki rosołowej (przepis tutaj)
1 ząbek czosnku, przecięty na pół
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suchego
1 gałązka świeżego oregano lub 1 łyżeczka suchego
2-3 listki bazylii lub 1 łyżeczka suchego
1/2 łyżki posiekanego rozmarynu – opcjonalnie
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki śmietanki 35 %
sól, pieprz do smaku

dodatkowo na zasmażkę:
2 łyżki masła
1 łyżka maki

Wykonanie:
Do sosu z pieczenia papryki dodajemy koncentrat pomidorowy i bulion. Zagotowujemy i dodajemy czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, zioła (tymianek, oregano i bazylię i rozmaryn jeśli zdecydujemy się go użyć). Gotujemy 15 minut. Przecedzamy przez sitko. Zaprawiamy zasmażką przygotowana z masła i mąki. Gotujemy następne 5 minut i zabielamy śmietanką. Sos podajemy do dania. Gotowe!
Smacznego 🙂

Foto: Autorka

O autorze

Barbara Gotsman

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: