KUCHNIA

Pasztet z czerwonej soczewicy

Polecam ten pyszny, delikatny pasztet. Na naszym stole gości na co dzień i od święta 🙂

Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
3 czubate łyżki suszonej włoszczyzny
3-4 duże ząbki czosnku
1-2 duże cebule
oliwa z oliwek
2 łyżeczki garam masala
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 jajka
1 – 2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz czarny
orzechy pistacjowe niesolone lub sezam

Wykonanie:
Soczewicę opłukać. Zalać wodą w takiej ilości, żeby zakryła ziarna, dodać suszoną włoszczyznę, wymieszać i na małym gazie /prądzie rozgotować do miękkości. Ostudzić.
Na patelni na niewielkiej ilości oliwy z odrobiną wody udusić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek wraz z garam masala. Ostudzić.
Połączyć soczewicę z cebulą i zmiksować na gładką masę. Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. Dodać rozbełtane jajka. Dodać taką ilość mąki ziemniaczanej, żeby zagęścić masę. Przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać posiekanymi pistacjami lub sezamem i piec przez 45 – 50 min w temperaturze 180oC. Kroić po całkowitym ostudzeniu.

Foto: Natalia Karpińska

O autorze

Marta Dzbeńska-Karpińska

Marta Dzbeńska-Karpińska

Z wykształcenia politolog i manager, z wyboru fotograf i dziennikarz. Autorka książki i wystawy „Matki: mężne czy szalone?” Współpracuje z miesięcznikiem „Tak rodzinie”. Żona i mama trójki dzieci. Fanka czarno-białej fotografii analogowej. Bardzo lubi ludzi, spacery i muzykę, a niekiedy także gotowanie.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: