KUCHNIA

Pieczone warzywa z komosą ryżową lub kaszą jaglaną

Dzisiejszy przepis to niezwykle proste i kolorowe danie, które obecnie w rożnych konfiguracjach wcinam bardzo często, czy to na śniadanie, obiad, czy nawet na kolację. Pieczone warzywa w połączeniu z kaszą jaglaną lub komosą ryżową, jak w dzisiejszym przepisie, to idealny posiłek, który odżywia, rozgrzewa i dodaje uczucia lekkości…

Składniki na 1-2 osoby

1/2 batata
1 mała średnia czerwona lub szalotka
1/2 fenkułu
1/2 bakłażan
6-8 brukselek
1/2 cytryny (opcjonalnie)
1 czerwona papryka
2-3 ząbki czosnku
2-3 gałązki rozmarynu lub tymianku
1/3 szklanki oliwy
1/3 łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego
1/3 łyżeczki mielonych nasion kolendry
sól morska lub himalajska do smaku
1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej

owoc granatu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Warzywa umyj i potnij w kawałki o podobnej wielkości. Dodaj do naczynia żaroodpornego, dodaj przyprawy, skrop oliwą, dopraw solą i zapiekaj w temperaturze ok. 190 stopni przez 20 minut.

W trakcie pieczenia sprawdź i przemieszaj warzywa drewnianą lub stalową łyżką aby się równomiernie upiekły.

Serwuj z ugotowaną komosą ryżową lub kaszą jaglaną.

Na zdrowie!

O autorze

Marek Zaremba

Marek Zaremba

Dyplomowany dietoterapeuta i specjalista medycyny komórkowej oraz terapeuta I stopnia medycyny św. Hildegardy. Od kilku lat prowadzi warsztaty kulinarne w akademii kulinarnej KULINARE Gotuj Zdrowo oraz praktykę dietoterapii. Kocha gotowanie i wszystko co z nim związane. Pasjonuje się fotografią kulinarną.
Autor książki" Jaglany Detoks" Ponad 336 stron o kaszy jaglanej, zdrowym odżywianiu i tym czego wszyscy jesteśmy spragnieni. Miłości.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: