KUCHNIA

Pierożki z pieczoną dynią, kaszą jaglaną, jarmużem i orzechem włoskim

Święta już za chwil kilka, więc dzisiaj mój pomysł na ekspresowe, lekkie i niezwykle zdrowe pierożki z pieczoną dynią, jarmużem i orzechem włoskim. Jeżeli nie uda się wam zakupić dyni, to z powodzeniem można wykorzystać upieczone bataty. Wtedy warto dodać, trochę więcej imbiru. Do farszu dodałem, nieco ugotowanej kaszy orkiszowej, ale równie dobrze może być to nasza ulubiona jaglanka. Smak słodkiej dyni i gorzkiego jarmużu, doskonale przełamała nuta świeżego tymianku, czosnek oraz imbir, które wraz ze szczyptą gałki muszkatołowej, podkręciły smak moich pierożków. Po ugotowaniu w dosłownie kilka minut na parze owinięte wcześniej w namoczony papier ryżowy zniknęły w mgnieniu oka, schrupane przez moją rodzinkę! Już wiem, że ten farsz w najbliższe Święta Bożego Narodzenia, przygotuję do tradycyjnych świątecznych pierogów! Oczywiście na pierwszym miejscu, znajdą się te tradycyjne z kapustą i grzybami!

Dzisiejszy przepis polecam  wszystkim, którzy pragną zaskoczyć gości wyjątkowym smakiem. Zachęcam by nie tylko w święta, lecz jak najczęściej organizować sobie takie szalone, pierożkowe party!

Składniki na ok. 20 pierożków:

papier ryżowy mniejszy, 20 arkuszy
2 szklanki upieczonej dyni
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej lub drobnej orkiszowej
2 szklanki drobno pokrojonego jarmużu
1 ząbek czosnku
2-3 cm utartego kłącza imbiru
szczypta soli morskiej, lub himalajskiej do smaku
1 łyżka oleju kokosowego, lub klarowanego masła
1/2 czerwonej cebulki
1/3 szklanki orzechów włoskich
szczypta mielonego kopru włoskiego (opcjonalnie)
szczypta mielonej kolendry (opcjonalnie)
kilka gałązek świeżego tymianku lub 1/4 łyżeczki suszonego
szczypta gałki muszkatołowej
uprażony sezam do serwowania

Przygotowanie:

Dynię pokrój w kostkę, dopraw solą i oprósz mielonymi nasionami kopru i kolendry. Upiecz do miękkości w ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni.

Upraż delikatnie orzechy na suchej patelni i posiekaj drobno wraz z tymiankiem. Dodaj do miski, w której będzie farsz.

Jarmuż umyj w ciepłej wodzie, odetnij jego stwardniałe części, pozostałe liście potnij drobno. Cebulkę posiekaj w drobniutką kostkę.

Na patelni rozgrzej olej kokosowy lub masło klarowane i podsmaż jarmuż wraz z cebulką, po chwili dodaj utarty ząbek czosnku, imbir oraz przyprawy i orzechowo tymiankowa kruszonkę. Przełóż do miski.

Wymieszaj wszystkie składniki farszu i rozgnieć wszystko widelcem. Jeżeli chcesz uzyskać bardziej jednolitą masę możesz ją bardzo krótko zblendować.

Nakładaj zwilżonymi dłońmi lub łyżeczką farsz na namoczony wcześniej w gorącej wodzie arkusz papieru ryżowego. Osusz go kuchennym ręcznikiem papierowym, rozłóż, dodaj farsz i zawiń delikatne, tak aby powstał mały pierożek. Układaj gotowe pierożki w naczyniu do gotowania na parze. Gotuj ok 4 minuty od momentu zagotowania wody.

Na zdrowie!

O autorze

Marek Zaremba

Dyplomowany dietoterapeuta i specjalista medycyny komórkowej oraz terapeuta I stopnia medycyny św. Hildegardy. Od kilku lat prowadzi warsztaty kulinarne w akademii kulinarnej KULINARE Gotuj Zdrowo oraz praktykę dietoterapii. Kocha gotowanie i wszystko co z nim związane. Pasjonuje się fotografią kulinarną.
Autor książki" Jaglany Detoks" Ponad 336 stron o kaszy jaglanej, zdrowym odżywianiu i tym czego wszyscy jesteśmy spragnieni. Miłości.

Leave a Reply

%d bloggers like this: