KUCHNIA

Placek jaglany a la clafoutis z wiśniami

Dzisiejszy przepis to świetny pomysł na wczesną letnią kolację lub lekki energetyczny deser przed lub po grillowaniu, a nawet inspiracja na wakacyjne zdrowe śniadanie z dobrą korzenną kawą, okraszoną nutą cynamonu lub kardamonu. Ten przepis będzie doskonały dla całej rodziny. Możesz go serwować z dodatkową porcją wiśni, a wieczorem z gałką domowych lodów czekoladowych lub z gęstym schłodzonym jogurtem i świeżą miętą. Do mojego jaglanego placka z wiśniami dodałem szklankę maślanki, która ze wszystkich produktów mlecznych ma najwięcej wapnia. Ciasto uzyskało dzięki temu po upieczeniu lekką i bardziej puszystą konsystencję, a nasz deser po sesji fotograficznej zniknął w dosłownie kilka minut, oczywiście jeszcze ciepły…

Składniki na 4- 6 osób (forma do ciasta ok. 23 cm średnicy):

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
4 czubate łyżki drobnej mąki orkiszowej lub innej dowolnej
3 jajka od szczęśliwej kury
500g świeżych wiśni
1-2 łyżki płatków migdałów
masło do wysmarowania formy
3-4 łyżki drobnego cukru trzcinowego nierafinowanego lub inny naturalny słodzik
1 szklanka maślanki lub dowolne mleko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
kilka pistacji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę jaglaną w proporcji wody 2:1 z dodatkiem kawałka kory cynamonu (opcjonalnie)

Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni.

Do miski wbij jajka, dodaj nierafinowany cukier trzcinowy i dokładnie wszystko wymieszaj mikserem. Dodaj przesianą mąkę, ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną, maślankę i ekstrakt z wanilii (opcjonalnie). Aby konsystencja była bardziej zwarta możesz masę zmiksować blenderem. Dotyczy to kaszy jaglanej, która po dokładnym zmiksowaniu wpłynie na bardziej lekką i aksamitną konsystencję ciasta po jego upieczeniu.

Do nasmarowanej masłem formy lub naczynia żaroodpornego wlej masę i dodaj wiśnie. Posyp płatkami migdałów. Zapiekaj przez ok. 40 minut w piekarniku z termoobiegiem. Sprawdź w trakcie pieczenia wykałaczką, aby ciasto się nie przypaliło lub nie było surowe przed wyjęciem. Ten deser piecze się nieco szybciej w formie żaroodpornej lub żeliwnej.

Serwuj kiedy ciasto lekko opadnie, najlepiej na ciepło, udekorowane świeżymi wiśniami i delikatnie oprószone drobno posiekanymi pistacjami.

Na zdrowie!

O autorze

Marek Zaremba

Marek Zaremba

Dyplomowany dietoterapeuta i specjalista medycyny komórkowej oraz terapeuta I stopnia medycyny św. Hildegardy. Od kilku lat prowadzi warsztaty kulinarne w akademii kulinarnej KULINARE Gotuj Zdrowo oraz praktykę dietoterapii. Kocha gotowanie i wszystko co z nim związane. Pasjonuje się fotografią kulinarną.
Autor książki" Jaglany Detoks" Ponad 336 stron o kaszy jaglanej, zdrowym odżywianiu i tym czego wszyscy jesteśmy spragnieni. Miłości.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: