KUCHNIA

Roladki drobiowe z pieczarkami

W tym przepisie podane są składniki. Ale nie ma ilości. To nie przeoczenie. Ilość zależy od tego, ile roladek chce się przygotować i jak dużo nadzienia uda się w nich zmieścić.

Składniki:

  • filet z piersi indyka
  • pieczarki (na 5 roladek wystarczy ok. 250 g pieczarek)
  • cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, majeranek, kminek, tymianek, bazylia, oregano, kurkuma, ostra papryka, lubczyk
  1. Pieczarki pokroić w niedużą kostkę. Wrzucić do garnka, dodać trochę soli i sporo lubczyku i dusić na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut.
  2. W międzyczasie filet pokroić na plastry w taki sposób, żeby potem dało się je rozbić na bardzo cieknie kotlety. Cebulę pokroić w dość cienkie pióra.
  3. Przygotować własną mieszankę z przypraw podanych w składnikach, z wyjątkiem lubczyku. Mniej więcej w równych proporcjach. Oczywiście można użyć innych przypraw albo wymieszać je w innych proporcjach – według uznania. Ale szkoda rezygnować zwłaszcza z majeranku, kminku, tymianku i kurkumy.
  4. Pieczarki odsączyć z wody. Ułożyć je na kotletach razem z cebulą. Zawinąć kotlety w rolady. Obtoczyć rolady w przyprawach i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym (najlepiej z przykryciem). Do naczynia wrzucić też ewentualny nadmiar pieczarek i cebuli. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 30 minut.

SMACZNEGO!

Foto: Autorka

O autorze

Magdalena Cicha-Kłak

Magdalena Cicha-Kłak

Z wykształcenia – polonistka, z zawodu – redaktor wydawniczy, z konieczności – znawca amator zdrowej kuchni (od 20 lat choruje na stwardnienie rozsiane, które obecnie leczy głównie dietą). Przez krótki czas studiowała także teologię. Odbyła formację ignacjańską (ćwiczenia duchowne św. Ignacego) i na co dzień stara się żyć tą duchowością. Pasjonatka książek, haftu krzyżykowego i dobrego jedzenia. Żona i mama.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: