KUCHNIA

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa w sam raz na Wielki Post, chociaż w naszym domu pojawia się nie tylko w postne dni. Podejmujemy nią gości, delektujemy się sami. Prosta, bardzo smaczna i to zarówno w wersji z majonezowym sosem jak i z oliwą.

Składniki:

1 tacka matiasów (bez skórki)
cebula
3-4 ogórki konserwowe
małe jabłko
drobno posiekany koperek

Sos:

majonez
2 łyżeczki śmietany
1/3 łyżeczki cukru pudru
drobno posiekany ząbek czosnku

Matiasy opłukać pod bieżącą wodą i namoczyć w wodzie przez 10 minut (ale nie dłużej, żeby nie straciły smaku). Następnie pokroić ukośnie.
Ogórki konserwowe obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę (można skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało). Cebulę pokroić w drobną kostkę i sparzyć wrzątkiem.
Wszystkie składniki (nie zapominając o koperku) wymieszać z sosem.

Zamiast sosu można użyć oliwę z oliwek albo dobry olej.

Foto: Gioconda Beekman/Flickr/CC BY-NC-ND 2.0

O autorze

Marta Dzbeńska-Karpińska

Marta Dzbeńska-Karpińska

Z wykształcenia politolog i manager, z wyboru fotograf i dziennikarz. Autorka książki i wystawy „Matki: mężne czy szalone?” Żona i mama trójki dzieci. Fanka czarno-białej fotografii analogowej. Bardzo lubi ludzi, spacery i muzykę, a niekiedy także gotowanie.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: