KUCHNIA

Śliwki a’la nutella

Składniki

* 3 kg śliwek
* 1 1/2 szklanki cukru
* 3 łyżki kakao
* tabliczka gorzkiej czekolady

Wydrylowane śliwki zasypać cukrem i smażyć powoli aż zgęstnieją. Można to robić starą metodą – doprowadzić śliwki do wrzenia i pozostawić do wystygnięcia. [Może to potrwać nawet 3 dni].
Gdy śliwki będą już gęste, znów doprowadzić je do wrzenia, dodać kakao, mieszać i następnie dodać czekoladę.
Gorącą nutellę należy przełożyć do słoików. Zwykle wystarczy odwrócić słoiki do góry dnem, aby się szczelnie zamknęły.

Nutella gości u nas w domu od czasu, gdy urodziło nam się pierwsze dziecko. Czasami robimy też nutellę jabłkową, ale o tym innym razem…

Foto: jenn2d2 / Foter / CC BY-NC-SA

O autorze

Iga Stolar-Łypczak

Iga Stolar-Łypczak

Żona. Matka. Familistka. Studia UKSW i KID. Założycielka klubu "Karmelowe dzieci". Poza duchowością karmelitańska interesuje się angelologia i nauką o czyśćcu. Wielbicielka kuchni włoskiej, bezglutenowej i własnych wypieków. Uwielbia czytać. Ma słabość do mantylek, kawy, czarnej herbaty i rodzin wielodzietnych.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: