KUCHNIA

Świąteczne inspiracje: Babka pomarańczowa

Pyszna, pulchna  i wilgotna w środku, prosta w wykonaniu.  Pięknie pachnąca pomarańczową  świeżością, lukrowana babeczka.  pastedGraphic.png

Składniki:
1 cała pomarańcza  (ze skórką), utarta
skórka otarta z 1 cytryny
6 łyżek wody
5 jajek
390 g cukru
1 i 1/4 szklanki oleju
460 g mąki
2  łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
szczypta soli

Dodatkowo na lukier:
6  łyżek cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka rumu

Do dekoracji:
kandyzowana skórka pomarańczowa
ziarna granatu – można pominąć
listki mięty

Wykonanie:
Piekarnik nagrzej na 165 stopni Celsjusza.
Żółtka ubij z cukrem, dodaj olej, pomarańczę startą ze skórką, wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Utrzyj krótko na jednolitą
masę.
W osobnej misce ubij białka z cukrem waniliowym i solą, dodaj do ciasta. Wymieszaj szpatułką.
Foremkę na babkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Ciasto wlej do foremki. Wstaw do piekarnika i piecz około  70 – 75 minut (w zależności od piekarnika). 

Wszystkie składniki na lukier wymieszaj na jednolitą konsystencję. Gdyby lukier okazał się za gęsty dodaj odrobinę soku z cytryny lub rumu, natomiast gdyby był za rzadki dodaj trochę więcej cukru pudru (możesz podwoić składniki jeżeli chcesz więcej lukru).

Wystudzoną babkę polej lukrem i udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczową, owocami granatu (jeżeli używasz) i listkami mięty.

Smacznego  pastedGraphic_1.png

Foto: Autorka

O autorze

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: