KUCHNIA

Świąteczne inspiracje: Jajka w koszulce z szynki

Na wielkanocny stół lubię podać również coś niebanalnego. W tym roku będą to jajka w koszulce z szynki wieprzowej surowej dojrzewającej.  Bardzo szybko i łatwo można je zrobić. Polecam  pastedGraphic.png

Składniki:
4 jajka
8 plasterków szynki dojrzewającej (lub włoskiej prosciutto)
3-4 rzodkiewki
1 łyżeczka z górką majonezu
1 łyżeczka chrzanu
sól, pieprz do smaku
do dekoracji: szczypiorek i kiełki rzeżuchy, rzodkiewki, lucerny lub kiełki soi

Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo, przez około 10 minut. Obierz, odetnij 1/4 jajka  (od góry) i delikatnie wydrąż żółtko. Odcięte kawałki jajka posiekaj w drobną kostkę. Rzodkiewki  zetrzyj  na dużych oczkach tarki. Dodaj chrzan oraz majonez, przypraw solą oraz pieprzem, wymieszaj.
Wydrążone jajeczka owiń plastrami szynki; na jedno jajko – dwa krótkie lub jeden dłuższy plasterek szynki. Na talerzu rozłóż kiełki, wyłóż na nie  owinięte jajka nadziewane  pastą jajeczną.  Udekoruj  szczypiorkiem i rzodkiewką.

Smacznego  pastedGraphic.png

Uwaga!
Żeby jajka łatwiej wydrążyć poczekaj aż wystygną, możesz je nawet ugotować dzień wcześniej. Podetnij leciutko spód jajka, żeby stabilnie stało na talerzu.

Foto: Autorka

O autorze

Barbara Gotsman

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: