KUCHNIA

Świąteczne inspiracje. Pieczony udziec z indyka z warzywami

Kilka osób, poprosiło mnie o przepis na udziec z indyka. Podaję taki, który praktycznie pasuje na każdą okazje. Osobiście bardzo lubię tą część mięsa indyczego. Ten soczysty kawałek mięsa odpowiednio przygotowany jest przepyszny. Często zdarza się, że na Święta, chcielibyśmy poza potrawami tradycyjnymi zrobić i zjeść coś nowego, niecodziennego. Ten przepis daje nam taką możliwość. Mam nadzieję, że Wam się spodoba i okaże się strzałem w dziesiątkę pastedGraphic.png

Składniki:
2 udźce indyka
4 łyżki rozpuszczonego masła
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/4 łyżeczki suszonej szałwii
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 szklanki bulionu (przepis na domową kostkę bulionową znajdziecie tutaj)
1 cebula, pokrojona w dużą kostkę
1 – 2 średnie marchewki
2 – 3 średnie ziemniaki

Na zasmażkę:
2 łyżki masła
1 łyżka mąki

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik na 205 stopni Celsjusza.
W małej miseczce wymieszaj razem wszystkie składniki suche: sól, pieprz, czosnek, rozmaryn, szałwię, tymianek i paprykę.
Udziec indyka posmaruj z dwóch stron rozpuszczonym masłem (ja użyłam pędzelka). Następnie posyp mięso z dwóch stron przygotowaną mieszanką z ziół. Skrop pozostałym rozpuszczonym masłem.
Włóż do garnka do pieczenia mięsa, posmarowanego 2 łyżkami oleju. Piecz 20 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz kolejne 1.5 godziny, podlewając co 30 minut sosem powstałym podczas pieczenia.
Wyjmij z pieca, wyłóż mięso na talerz. Na dno tego samego garnka wlej bulion, następnie wsyp pokrojone warzywa: cebulę, marchew, ziemniaki. Ułóż mięso na warzywach. Wstaw ponownie do pieca i piecz kolejną godzinę.
Jeżeli zauważysz, ze mięso za bardzo się przypieka od góry to przykryj garnek luźno folią aluminiową.
Wyjmij z piekarnika. Mięso i warzywa wyłóż na półmisek, trzymaj w ciepłym miejscu. Sos powstały z pieczenia przelej/ przecedź do mniejszego garnka. Dolej trochę wody jeżeli będzie taka konieczność. Zrób zasmażkę z 2 łyżek masła i 1 łyżki mąki. Połącz z sosem. Dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek.
Podawaj udziec z pieczonymi warzywami i z sosem w sosjerce.

Smacznego pastedGraphic.png

Foto: Autorka

O autorze

Barbara Gotsman

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: