KUCHNIA

Świąteczne inspiracje. Śledź na pierzynce ze śmietany i majonezu

Najsmaczniejszy moim zdaniem jest śledź z beczki, który marynujemy sami. Można go potem podać z różnymi sosami i na wiele sposobów. Ja na Wigilię podaję śledzika właśnie w takiej postaci, na tzw. pierzynce pastedGraphic.png

Składniki:

500-700 g filetów śledzi solonych z beczki
3 cebule, pokrojone w plastry
kilka liści laurowych, pokruszonych na mniejsze kawałki
2-3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
3 szklanki Twojego ulubionego oleju
1/2 szklanki białego octu balsamicznego
2-3 łyżeczki pieprzu mielonego z kolendrą (lub zwykłego, jeżeli wolisz)

Wykonanie:

Solone filety śledziowe z beczki moczyć przez 5-8 godzin (można przez noc). Odcedzić, opłukać i następnie osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić na tzw. duże dzwonka. Posypać je tylko z jednej strony pieprzem i zmielonym zielem angielskim. Na dnie słoiczka rozłożyć kilka krążków cebuli, posypać pokruszonym liściem laurowym. Na talerzyk wylać ocet balsamiczny i zamoczyć w nim każdy dzwonek śledzia, wcześniej oprószony pieprzem i zmielonym zielem angielskim. Ułożyć jedną warstwę dzwonków śledzia na krążkach cebuli i liścia laurowego . Czynność powtarzaj, aż dojdziesz do 3/4 wysokości słoiczka, wtedy zalej śledzie Twoim ulubionym olejem aż przykryje go całkowicie. Upewnij się, że olej dotarł do dna słoika, w tym celu kilka razy możesz go obrócić do „góry nogami”.

Te śledzie można przechowywać w lodówce do 1 miesiąca.

Sos do śledzia:

4 łyżki kwaśnej śmietany 12%
1 łyżka majonezu
1 mała cebula, pokrojona w bardzo drobną kostkę
1 jabłko, obrane i pokrojone w bardzo drobną kostkę
1 ogórek kiszony lub korniszon, obrany i pokrojony w bardzo drobną kostkę
2 łyżki posiekanego świeżego koperku (lub według własnych preferencji)
sól i pieprz do smaku

Do dekoracji:

2 łyżki bazyliowego pesto
kilka ziaren czerwonego pieprzu
świeże listki kopru
cytryna

Wykonanie:

W misce, wymieszać razem śmietanę i majonez, dodać cebulę, jabłko, ogórek kiszony lub korniszon, koper, sól i pieprz.
Dobrze wszystkie składniki razem wymieszać.
Wyłożyć sos na dno talerza lub małego półmiska, na wierzchu ułożyć dzwonki śledzia. Środek śledzika polać wzdłuż sosem pesto, posypać ziarenkami czerwonego pieprzu i udekorować cytryną i świeżymi listkami koperku.
Smacznego pastedGraphic.png

Foto: Autorka

O autorze

Barbara Gotsman

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: