KUCHNIA

Szybka pasta z pestek dyni

Skończył się pasztet warzywny, więc trzeba było szybko przygotować coś do chleba. No to przygotowałam.

Składniki:

  • 2 solidnych garści pestek dyni (powinno ich być tyle, żeby po zmiksowaniu z resztą składników pasta miał konsystencję dobrą do smarowania)
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju (a najlepiej w oliwie)
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia suszona – do smaku
  • sól – do smaku
  1. Pestki dyni podprażyć na patelni (aż zaczną strzelać), przestudzić i zmielić na pył.
  2. Dodać suszone pomidory razem z olejem, starty albo przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
  3. Zmiksować.

 

SMACZNEGO!

Foto: Marco Verch Professional Photographer and Speaker/Flickr/CC BY 2.0;  Magdalena Cicha-Kłak

O autorze

Magdalena Cicha-Kłak

Magdalena Cicha-Kłak

Z wykształcenia – polonistka, z zawodu – redaktor wydawniczy, z konieczności – znawca amator zdrowej kuchni (od 20 lat choruje na stwardnienie rozsiane, które obecnie leczy głównie dietą). Przez krótki czas studiowała także teologię. Odbyła formację ignacjańską (ćwiczenia duchowne św. Ignacego) i na co dzień stara się żyć tą duchowością. Pasjonatka książek, haftu krzyżykowego i dobrego jedzenia. Żona i mama.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: