KUCHNIA

Truskawkowiec

Jak widać na zdjęciu zachęcam Was do zrobienia przepysznego, pięknie się prezentującego truskawkowego sernika na zimno 🙂 Do dzieła!

Składniki na spód:
2 opakowania herbatników typu petitki (można zastąpić biszkoptami)

Składniki na masę serową:
700 g truskawek (podzielone na pół: 350 g zmiksowanych blenderem i 350 g pokrojonych)
2 opakowania galaretki truskawkowej
3 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny
125 ml (pół szklanki) śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 opakowania serka waniliowego Rolmlecz
pół kostki twarogu (np. ze Strzałkowa)

Przygotowanie:

Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na spodzie ciastkami. Galaretki truskawkowe oraz żelatynę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, odstawić do przestudzenia.

350 g truskawek zmiksować blenderem. Dodać serki waniliowe i twaróg i zmiksować blenderem do otrzymania gładkiej masy. Przestudzone galaretki dodawać powoli do masy, jednocześnie miksując. W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę i delikatnie wmieszać do mieszanki truskawkowej. Wstawić masę do lodówki. Gdy zaczyna tężeć wymieszać z pokrojonymi truskawkami, wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki do stężenia.

Po stężeniu dowolnie ozdobić, pokroić w kostkę i podawać. Przechowywać w lodówce.

 

Oryginalny przepis na stronie www.mojewypieki.com

O autorze

Honorata Baran

Honorata Baran

Żona i mama trójki dzieci. W wolnych chwilach scrapuje i szyje. Lubi piec, gorzej z gotowaniem, ale i z tym sobie radzi :) Szczęśliwa. Z założenia :) Ten typ tak ma :)

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: