KUCHNIA

Wigilijny karp w galarecie

Bez tej potrawy nie wyobrażam sobie Wigilii, odkąd tylko pamiętam gościała w moim rodzinnym domu, a obecnie sama ją przygotowuję.

Składniki:
2 karpie (sprawione, pokrojone na dzwonka szerokości 3-4 cm, łby odcięte i wyjęte oczy, łbów nie wyrzucać na nich ugotujemy wywar)
1 op żelatyny
2 obrane cebule
3-4 marchewki
2 pietruszki
½ selera
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
2-3 litry wody
sól, cukier do smaku
jajka na twardo do dekoracji (niekoniecznie)

Ugotować wywar z warzyw – razem z łbami z karpia (najlepiej w szerokim garnku a jeszcze lepiej w typowo rybnym lub pieczeniowym owalnym) – solidnie osolić, gotować przez ok 1h.

Łby wyjąć i wyrzucić. Do wywaru włożyć rybę, gotować na bardzo wolnym ogniu ok. 20 minut do miękkości. Bardzo delikatnie wyjąć na sito.

5 łyżeczek żelatyny zalać pół szklanki zimnej wody. Żelatyna wchłonie wodę i będzie miała konsystencję stałą. Wrzucić tę żelatynę do gorącego wywaru, nie gotować, wymieszać aż się rozpuści. Wywar doprawić do smaku solą, można dać 2-3 łyżki cukru.

Jak ryba trochę ostygnie (na tyle by można było ją rękami dotykać, ale nie całkiem, bo ości najlepiej wychodzą jak jest jeszcze mocno ciepła), każde dzwonko dzielić na pół przy kręgosłupie. Ości delikatnie wyjąć nożem, pomagając sobie rękami.

Ułożyć rybę na półmisku, udekorować, jajkiem, marchewką (lub wedle własnego uznania). Delikatnie zalewać wywarem z żelatyną, najlepiej przelewając go przez sitko, żeby wszystkie „fusy” z gotowania odcedzić. Jak przestygnie wstawić do lodówki.
Najlepiej smakuje z chrzanem.
Smacznego!

O autorze

Anna Brzostek

Anna Brzostek

Żona i mama trójki dzieci. Przez kilkanaście lat zawodowo zajmowała się komunikacją z klientami i zarządzaniem kryzysowym. Aktualnie spełnia się jako edukator domowy oraz redaktor. Lubi wspólne wieczorne oglądanie filmów z mężem oraz zwiedzanie Polski. Relaksuje się gotując, piekąc chleby i czytając thrillery medyczne.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: