KUCHNIA

Zakwas na żur na Wielkanoc

Robicie żur na święta? Kupujecie zakwas? A może robicie z torebki?

To ja mam propozycję, zróbcie w tym roku zakwas sami. To banalnie proste, a smak jest nieporównywalny.

Składniki:

  • ok 10 łyżek mąki żytniej (w wersji bezglutenowej robiłam w zeszłym roku z gryczanej i też wyszedł)
  • czosnek  – 5-6 ząbków
  • przegotowana chłodna woda, ok 1,5 litra

Mąkę rozrabiamy najpierw małą ilością wody, tak żeby nie było grudek, potem dolewamy resztę. Wrzucamy pokrojony w pasterki czosnek. Można opcjonalnie dodać kawałek chleba razowego na zakwasie ale to nie jest konieczne. Koniec przepisu:-)

Jeśli chcecie gotować żurek w Wielką Sobotę to najlepiej zrobić zakwas w poniedziałek lub nawet niedzielę. Zakwas stawiamy w ciepłym miejscu np. obok kuchenki, naczynie przykrywamy ale nie zakręcamy. Dobrze zakwas codziennie zamieszać.

Potem tylko wystarczy ugotować wywar na białej kiełbasie, dodać pokrojone w kostki ziemniaki (jeśli ma być z ziemniakami) i jak będą miękkie wlać zakwas i dodać majeranek, zagotować. Można zaprawić śmietaną. Smacznego!

O autorze

Anna Brzostek

Żona i mama czwórki dzieci. We wspólnocie Domowego Kościoła. Edukator domowy oraz redaktor. Przez kilkanaście lat zawodowo zajmowała się komunikacją z klientami i zarządzaniem kryzysowym. Lubi wspólne wieczorne oglądanie filmów z mężem oraz zwiedzanie Polski. Relaksuje się gotując, piekąc chleby i czytając książki podróżnicze oraz żywoty świętych.

3 komentarze

Leave a Reply

%d bloggers like this: