KUCHNIA

Zupa z pora i suszonych pomidorów z soczewicą

Kiedy robi się chłodniej, potrzebujemy więcej rozgrzewających treściwych potraw. Ta zupa nie nadaje się na upalne dni. Za to jesień i zima to doskonały czas, by podać ją na obiad.

Porcja dla 6–8 osób

Składniki:

  • 1 duży por (biała i zielona część)
  • 10–12 suszonych pomidorów (najlepiej suszonych na słońcu, bez zalewy, w przeciwnym wypadku należy dobrze odsączyć zalewę)
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 1 bardzo duża marchewka (albo 2–3 mniejsze)
  • 1 duża pietruszka (albo 2 mniejsze)
  • 1 mały seler
  • 1–2 garście soczewicy
  • 3–4 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy ziołowe według uznania (u mnie przede wszystkim majeranek i lubczyk, może być też odrobina kurkumy – jest zdrowa i dodatkowo rozgrzewa)
  • sól i pieprz – do smaku
  • 1–3 łyżek oliwy
  1. Por pokroić w półtalarki, pomidory – w cienkie paseczki, a czosnek drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, por i pomidory i dusić przez chwilę, aż por zrobi się szklisty.
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę i dodać do warzyw w garnku. Zalać wodą, tak żeby całkiem przykrywała warzywa. Dorzucić soczewicę. Zagotować, a potem gotować na mniejszym ogniu ok. 40 minut, aż warzywa i soczewica zmiękną. W trakcie gotowania w miarę potrzeby dolewać wody, żeby zupa nie była za gęsta.
  3. Pod koniec gotowania dodać sos sojowy i przyprawy. Podawać gorącą.

SMACZNEGO!

Foto: Autorka

O autorze

Magdalena Cicha-Kłak

Z wykształcenia – polonistka, z zawodu – redaktor wydawniczy, z konieczności – znawca amator zdrowej kuchni (od ponad 20 lat choruje na stwardnienie rozsiane, które leczy m.in. dietą). Przez krótki czas studiowała także teologię. Odbyła formację ignacjańską (ćwiczenia duchowne św. Ignacego) i na co dzień stara się żyć tą duchowością. Pasjonatka książek, haftu krzyżykowego i dobrego jedzenia. Żona i mama.

Leave a Reply

%d bloggers like this: